Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lehetnek az élelmiszerek itthon?

Fordulat jöhet a boltokban: tényleg olcsóbbak lehetnek az élelmiszerek itthon?

agrarszektor.hu
Mint ahogyan azt tudni lehet, 15%-ra nőtt a kötelező akciózás mértéke itthon, év végéig a SZÉP-kártyák is felhasználhatók hidegélelmiszer vásárlására. Ugyanakkor az árakat nem más, mint az árfigyelő rendszer fogja tudni befolyásolni egyes szakértők szerint. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több változás is életbe lépett augusztus elsejével, ám ezek hatása akár ki is egyenlítheti egymást. Az árstopok augusztus elsejei kivezetését követően tizenöt százalékra nőtt a kötelező akciók mértéke - ezzel egyes korábbi árstopos termékek olcsóbbak is lettek, valamint szintén hónap elejétől (a év végéig) hidegélelmiszer vásárlására is felhasználhatók a SZÉP-kártyák. Ugyanakkor a fogyasztás beindulása elsősorban a reálkeresetek alakulásától függ, ebben pedig kulcskérdés az infláció letörése, hiszen bár folyamatos a béremelkedés, azt elviszi az infláció

- mondta a Magyar Nemzetnek Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember továbbá kiemelte, hogy talán az árfigyelőnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy beinduljon a fogyasztás, mivel ez segítette, hogy a kiskereskedelmi láncok között versengés legyen. Az infláció letöréséhez azonban hozzájárul a magas árak fokozatos bázisba kerülése is, valamint a tavalyinál kedvezőbb energiaárszint. A kérdés csupán a forintárfolyam, hiszen ez bár a tavalyinál erősebb, de érdemi gyengülés látszik az elmúlt időszakban.

Ha több helyről szerezzük be a termékeket, akkor valóban olcsóbb lehet a vásárlás, ami egy nagyobb háztartásban ténylegesen komolyabb megtakarítást jelenthet. Mindezt jól mutatja az árfigyelő sikere is, hiszen sokan figyelnek erre és keresik az olcsó beszerzési forrásokat. Az árakat viszont még az üzemanyag-drágulás is befolyásolhatja: egyelőre úgy tűnik, hogy folyamatos lesz az áremelkedés, és ez más termékek és szolgáltatások áraiban is megjelenik majd a szállítási költségek növekedése révén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?