Tragédia: tömegesen semmisítik meg az eladhatatlan bort

Tragédia: tömegesen semmisítik meg az eladhatatlan bort

agrarszektor.hu
A francia kormány bejelentette, hogy 200 millió eurót különít el a felesleges bortermelés megsemmisítésére, hogy ezzel próbálja támogatni a nehézségekkel küzdő termelőket, és növelni az árakat. Az alap célja, hogy segítse a nehéz helyzetben lévő borászokat a fogyasztók változó szokásaihoz való alkalmazkodásban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaország több jelentős bortermelő régiója, különösen a bordeaux-i borvidék, számos probléma - többek között a fogyasztási szokások megváltozása, a megélhetési válság és a Covid-19 utóhatásai - miatt nehéz helyzetben van.

– írja a Guardian.

A cél az áresés megakadályozása

- közölte pénteken Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter újságírókkal.

A pénz "az árak összeomlásának megállítását célozza, és azt, hogy a borászok ismét találjanak bevételi forrásokat", de hangsúlyozta, hogy az ágazatnak

a jövőbe kell tekintenie, gondolnia kell a fogyasztói változásokra és alkalmazkodnia kell.

A délnyugati Languedoc régiót, az ország legnagyobb borvidékét, amely testes vörösborairól ismert, súlyosan érintette a borkereslet visszaesése.

A megsemmisített borból származó alkoholt el lehet adni vállalatoknak nem élelmiszeripari termékekben, például kézfertőtlenítőszerekben, tisztítószerekben és parfümökben való felhasználásra.

Túl sokat termelünk, és az eladási ár a termelési ár alatt van, így pénzt veszítünk

- mondta Jean-Philippe Granier, a languedoc-i bortermelők szövetségének képviselője.

Mást kellene termelniük?

Júniusban a mezőgazdasági minisztérium 57 millió eurós támogatást jelentett be a bordeaux-i régió mintegy 9500 hektárnyi szőlőültetvényének kivágására, miközben más állami források is rendelkezésre állnak, hogy a szőlőtermelőket más termékekre, például olajbogyóra való átállásra ösztönözzék.

Az EU adatai szerint ugyanakkor a 27 tagú blokk még mindig 1,06 milliárd eurót költ évente az ágazatra. A hosszú távú tendencia mellett, hogy a fogyasztók a sörre és más italokra váltanak, az ágazatot súlyosan érintette a Covid-járvány, amelynek során világszerte bezárták az éttermeket és bárokat, ami az értékesítés jelentős visszaeséséhez vezetett.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak közelmúltbeli emelkedése szintén azt eredményezte, hogy a vásárlók csökkentették a nem létfontosságú termékekre, például borra fordított kiadásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?