Zsugorodik a borpiac: csökkenés mindenhol

Zsugorodik a borpiac: csökkenés mindenhol

agrarszektor.hu
Csökkent ugyan a korábban dömpingjellegű borimport, de az elmúlt évek nehézségei a magyar borexportot is mérsékelték. A behozatal 2023. január-április között 16 ezer hektoliterre csökkent, 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az export volumene ennél kisebb mértékben, 12 százalékkal esett vissza. Ami az értékesítést illeti, ott is vegyesek a számok, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára közel 14 százalékkal 25,5 ezer forint/hektoliterre, a vörös- és rozéboroké 5 százalékkal 30 ezer forint/ hektoliterre növekedett. Ez elmarad ugyan attól, amit az ágazati szereplők elégségesnek tartanának, de jó hír, hogy a külkereskedelmi egyenleg továbbra is pozitív a borpiacon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az AKI PÁIR adataiból kiderült, hogy a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 8 százalékkal 27,8 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2023. január-június között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára közel 14 százalékkal 25,5 ezer forint/hektoliterre, a vörös- és rozéboroké 5 százalékkal 30 ezer forint/ hektoliterre növekedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A belföldön termelt és külföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 2 százalékkal 28,2 ezer forint/hektoliterre nőtt 2023 első fél évében az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára nem változott számottevően (24,8 forint/hektoliter). Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott vörös és rozéborok 19 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 28,7 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban.

Csökkenő import és vegyes eredmények

KSH adatai szerint Magyarország borimportja 2023. január–április között 16 ezer hektoliterre csökkent, 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és szinte teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke csaknem 1 százalékkal 1,3 milliárd forintra emelkedett a vizsgált időszakban. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálatai is szerepeltek. Az akció során több mint 100 létesítményt, valamint azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték. Elöljáróban annyit, hogy megnyugtatók lettek az eredmények, de nem minden volt makulátlan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kiderült, a balatoni „fröccsutcák” vizsgálata során 101 vendéglátóhelyet és előállító üzemet, illetve azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték a szakemberek. A fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nébih által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni. A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették. Mindössze egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni.

A tokaji és az egri borok értékesítési ára nőtt, tarolnak a magyar fehérborok külföldön

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára mintegy 26 százalékkal 146,6 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2023. január-június között 2022 első fél évéhez képest. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára 17 százalékkal csaknem 57,1 ezer forint/hektoliterre növekedett a vizsgált időszakban. A belföldön termelt és külföldön értékesített oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok értékesítési átlagára 9 százalékkal 82,4 ezer forint/hektoliterre nőtt 2023. január-június között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok értékesítési ára hozzávetőleg 21 százalékkal 65 ezer forintra emelkedett hektoliterenként

    - írja az AKI kiadványában.
EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege - gyöngyöző bor és pezsgő nélkül - mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2023. január-április időszakában, igaz, volumenében 12 százalékkal, értékben mintegy 6 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. A borexport volumenben 12 százalékkal 311,3 ezer hektoliterre, értékben közel 6 százalékkal 12,1 milliárd forintra csökkent. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát, mintegy 73 százalékot a lédig borok tették ki, amelyek exportja 8 százalékkal 227,5 ezer hektoliterre csökkent a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása 22 százalékkal (83,7 ezer hektoliter), értéke 6 százalékkal 6,6 milliárd forintra mérséklődött. Továbbá kiderült az is, hogy még mindig a magyar fehérborok voltak a keresettebbek a nemzetközi piacon. Az egyeduralmat jól mutatja, hogy a kivitel mintegy 86 százalékát tették ki a megfigyelt periódusban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?