Könnyűszerkezetes acélcsarnokok: gyors és kiszámítható építkezés

Könnyűszerkezetes acélcsarnokok: gyors és kiszámítható építkezés (x)

agrarszektor.hu
Hőszigetelés, hőszabályozás, páralecsapódás elkerülése, megfelelő fényviszonyok vagy éppen az arra kiválóan alkalmas tetőn elhelyezett napenergia hasznosító eszközök – ezek mind megoldhatók csekély környezetterheléssel gyártható és gyorsan építhető könnyűszerkezetes acélcsarnokokban. Most az építkezés előkészítése is gyorsabb lehet annak, aki idén ősszel rendel acélcsarnokot!

A gazdasági változások és azok nehezen kiszámítható hatásai az elmúlt években állandóan jelen voltak az agrár szektorban tevékenykedők mindennapjaiban. A vállalkozási folyamatok tervezése a korábbinál jelentősen több alkalmazkodást követel, mind a hétköznapokban, mind a stratégiai döntéshozatalban, így telephelyfejlesztési beruházásokról szóló döntéseket alkalmával is. Éppen ezért is népszerűek a könnyűszerkezetes acélcsarnokok, amelyek megrendelői kiszámíthatóbb beruházási folyamatokkal számolhatnak. Ez az épülettípus idő- és költséghatékony megoldást kínál, nem utolsósorban szinte minden típusú tevékenység megvalósítható benne - nem csak tárolásra, de termesztésre, termelésre is ideális. A magyarországi Frisomat, mint a téma szakértője most az építést megelőző időszakra is segítséget nyújt!

Sokoldalú acélcsarnokok: növénytermesztés beltérben? Igen!

Bár az acélcsarnokok elsődleges alkalmazása agrár területen a termény-, illetve nagygéptárolás, egyre kedveltebb ettől eltérő mezőgazdasági, kereskedelmi ágazatokban a használatuk. Elég, ha csak az elmúlt években megjelenő modern borászatokra gondolunk, ahol egy-egy acélépületben elfér a szüretelt termés, megoldható a feldolgozásunk, a tárolásunk, majd később akár palackozásuk is.

Ezen épületek jellemzően nagy belső terekkel rendelkeznek, ebből adódóan belső feloszthatóságuk és kihasználhatóságuk is sokoldalú. Emellett egyszerűen egészíthetők ki hőszigetelési, épületgépészeti eszközökkel, mint például szendvicspaneles szigetelés (mellyel akár passzívház tulajdonságokkal is felruházható egy-egy ilyen épület) vagy szellőzőrendszer, illetve funkcióhoz szükséges fényviszonyok biztosításához nyílászárók beépítése.

Mindezen megoldási opcióknak köszönhetően ideális körülmények teremthetők meg mikro- vagy csíranövények termesztéséhez, hiszen, mind a tálca- vagy polcrendszerek kialakítása, mind a levegő keringetése megoldható. Párás környezetben az épület és a komfort megóvása, megtartása érdekében elérhető tartószerkezeten alkalmazható antikondenzációs bevonat megakadályozza a lecsapódó nedvesség csöpögését és elvezetését is.

Mindez mennyiért?

Általánosságban nézve megállapítható, hogy a könnyűfémszerkezetes épületek esetében a legkeresettebbek a 600 m2-es szerkezetek - ezek nagyságrendileg nettó 60 millió forintból továbbra is megvalósíthatók, alapszerkezet tekintetében.

Az acélcsarnokokkal foglalkozó Frisomat bár a 2023 júliusa óta tartó üzleti évben a gazdasági tényezők és a bérek, ezáltal munkadíjak átlagos 25%-os emelkedése miatt általánosan 5%-os áremelkedésről tájékoztat, a költség és bevétel oldalt igyekeznek ésszerű keretek között tartva, a jövőben is egyensúlyban tartani.

Zöld funkció, zöld alapokkal

Amellett, hogy a könnyűszerkezetes csarnokok máig költség-, de ezzel párhuzamosan időhatékony és hulladékszegény építkezési formának számítanak, a felelős vállalkozások és gazdaságok szempontjából is további pozitívumokat kínálnak. Az épületek alapanyagát, a hideg megmunkálású acélt tekintve kevesebb nyersanyag felhasználása szükséges a feldolgozáshoz és az elemek legyártásához, mint a melegen hengerelt acél alapú termékekhez. Ennek köszönhetően már ezen az oldalon is megmutatkozik egy környezetkímélőbb tulajdonságuk. A Frisomat a fenntarthatóság alapelveit figyelembe véve a gyártást is igyekszik környezetbarát alapokra helyezni: üzemi folyamataik villamosenergia szükségletet mára nagy arányban képesek megújuló energia használatával fedezni, műszaki fejlesztéseik a kivitelezést egyre gyorsabbá, gazdaságosabbá teszik.

A gyártó ezzel egyidőben szintén nagy lépést tett acélcsarnokaik későbbi energiahatékony üzemeltethetősége érdekében a napelemek és a hatalmas területű tetőszerkezeteik kompatibilitási kérdéseinek megvizsgálásával. Ennek következményeképp 2022 végétől alapvetően 15 kg/m2-es terhelésre (átlag napelem súlyterhelés) tervezi az épületek tetejét, melyről ügyfeleinek igazolást nyújt át, ezzel is biztosítva, hogy az ilyen épületekre történő szolár panelek telepítése a jövőben előzetes statikai vizsgálat nélkül is megtehető.

Most plusz segítséggel az engedélyezésben

Gyakori jelenség, hogy a beruházás elkészülését éppen a folyamat, még konkrét építkezést nem érintő része lassítja. A gyorsabb projektfolyamatok és ezáltal az építésre kész állapot hamarabb történő elérése érdekében a Frisomat most minden 2023. október 31-ig, újonnan szerződött acélcsarnok esetén ingyenesen átvállalja az engedélyezési tervdokumentáció kapcsolódó teendőit.

Bővebb tájékoztatás és acélcsarnok referenciák a linkre kattintva érhetők el:

www.frisomat.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?