Milliókat is érhet ennek a gombának a kilója: a magyar erdőkben is ott lapulhat?

Milliókat is érhet ennek a gombának a kilója: a magyar erdőkben is ott lapulhat?

agrarszektor.hu
Habár sokan azt hihetik, a szarvasgomba a legértékesebb gomba, sokkal drágább fajokat is rejtenek a világ erdejei. Most kiderült, melyik a TOP5 legmagasabb árú gombafaj, az ínyencek és a kulináris élvezetek szerelmesei által áhított ízletes csemegék csillagászati összegekbe kerülnek.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Magyarországon is reneszánszát éli a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak - írja a Pénzcentrum. Tudni kell, hogy nagyon sok fajtája van, az ehetőből is van legalább hat-hét, mindegyiknek más íze van, más ételhez passzol. Hazánkban jellemzően a fekete szarvasgomba, vagy más nevén a burgundi szarvasgomba az elterjedt, illetve ez terem meg a legnagyobb mennyiségben a természetben, az erdeinkben és ennek a termesztésével foglalkoznak itthon, lassan már 20 éve ültetvényes formában. Ám a több száz ezres szarvasgomba tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal drágább fajokat is rejtenek a világ erdejei. Nézzük a TOP5-öt:

Gucchi gomba

A Himalája lábánál, valamint Brazíliában és Bulgáriában található meg a  sárga színű faj. Ezt a vadon élő gombát nem lehet kereskedelmi céllal termeszteni, ezért nagyon keresettek. Ár 90,00 dollár nagyjából fél kiló belőle, 31 ezer forint.

Fekete szarvasgomba

A fekete szarvasgomba szintén drága csemege, amelyet a földalatti drágakőként is emlegetnek. Ezek a szarvasgombák Olaszországban és Franciaországban is megtalálhatók, a sötét rögök gyakran a legpazarabb éttermek kedvelt menüpontjai. Az ár 800 és 900 dollár között van fontonként, azaz nagyjából fél kiló belőlük 280 ezer - 320 ezer forint

Matsutake

Az egyik legdrágább japán gombaként ismert, elsősorban az erdő talaján és a vörös fenyőfák gyökerei alatt találhatók különböző régiókban. A japán konyhában széles körben használt: íze gazdag, fűszeres és gyümölcsös jegyekkel. Ára 2000 és 3500 dollár között mozog belőle fél kiló, azaz 700 ezertől egészen 1,2 millió forintot is fizetnek érte.

Európai fehér szarvasgomba

Európában a tölgyfák aljnövényzetében találhatóak ezek a megfoghatatlan fehér szépségek, amelyeket nehéz észrevenni, és még nehezebb termeszteni. A szarvasgombát szimatoló kutyák vagy disznók által felderített szarvasgomba-vadászok gyakran inkább éjszaka keresik, mint nappal, hogy a legjobb leletüket titokban tartsák. Ára 10 ezer dollár fontonként, azaz 3,5 millió forint is lehet.

Yara Gunbu

A Himalájában, a Tibeti-fennsík környékén megtalálható drága csemegékről van szó, ezek a gombák csak nagy magasságban teremnek, ami megnehezíti a termesztésüket. Angolul hernyógombának hívják. ez a gomba (Cordyceps Sinensis) abból él, hogy bejut egy gazdaszervezet rovar belsejébe, és végül megöli és elfogyasztja azt. Az ára 63 ezer dollár fontonként, 22 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?