Milliókat is érhet ennek a gombának a kilója: a magyar erdőkben is ott lapulhat?

Milliókat is érhet ennek a gombának a kilója: a magyar erdőkben is ott lapulhat?

agrarszektor.hu
Habár sokan azt hihetik, a szarvasgomba a legértékesebb gomba, sokkal drágább fajokat is rejtenek a világ erdejei. Most kiderült, melyik a TOP5 legmagasabb árú gombafaj, az ínyencek és a kulináris élvezetek szerelmesei által áhított ízletes csemegék csillagászati összegekbe kerülnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon is reneszánszát éli a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak - írja a Pénzcentrum. Tudni kell, hogy nagyon sok fajtája van, az ehetőből is van legalább hat-hét, mindegyiknek más íze van, más ételhez passzol. Hazánkban jellemzően a fekete szarvasgomba, vagy más nevén a burgundi szarvasgomba az elterjedt, illetve ez terem meg a legnagyobb mennyiségben a természetben, az erdeinkben és ennek a termesztésével foglalkoznak itthon, lassan már 20 éve ültetvényes formában. Ám a több száz ezres szarvasgomba tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal drágább fajokat is rejtenek a világ erdejei. Nézzük a TOP5-öt:

Gucchi gomba

A Himalája lábánál, valamint Brazíliában és Bulgáriában található meg a  sárga színű faj. Ezt a vadon élő gombát nem lehet kereskedelmi céllal termeszteni, ezért nagyon keresettek. Ár 90,00 dollár nagyjából fél kiló belőle, 31 ezer forint.

Fekete szarvasgomba

A fekete szarvasgomba szintén drága csemege, amelyet a földalatti drágakőként is emlegetnek. Ezek a szarvasgombák Olaszországban és Franciaországban is megtalálhatók, a sötét rögök gyakran a legpazarabb éttermek kedvelt menüpontjai. Az ár 800 és 900 dollár között van fontonként, azaz nagyjából fél kiló belőlük 280 ezer - 320 ezer forint

Matsutake

Az egyik legdrágább japán gombaként ismert, elsősorban az erdő talaján és a vörös fenyőfák gyökerei alatt találhatók különböző régiókban. A japán konyhában széles körben használt: íze gazdag, fűszeres és gyümölcsös jegyekkel. Ára 2000 és 3500 dollár között mozog belőle fél kiló, azaz 700 ezertől egészen 1,2 millió forintot is fizetnek érte.

Európai fehér szarvasgomba

Európában a tölgyfák aljnövényzetében találhatóak ezek a megfoghatatlan fehér szépségek, amelyeket nehéz észrevenni, és még nehezebb termeszteni. A szarvasgombát szimatoló kutyák vagy disznók által felderített szarvasgomba-vadászok gyakran inkább éjszaka keresik, mint nappal, hogy a legjobb leletüket titokban tartsák. Ára 10 ezer dollár fontonként, azaz 3,5 millió forint is lehet.

Yara Gunbu

A Himalájában, a Tibeti-fennsík környékén megtalálható drága csemegékről van szó, ezek a gombák csak nagy magasságban teremnek, ami megnehezíti a termesztésüket. Angolul hernyógombának hívják. ez a gomba (Cordyceps Sinensis) abból él, hogy bejut egy gazdaszervezet rovar belsejébe, és végül megöli és elfogyasztja azt. Az ára 63 ezer dollár fontonként, 22 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?