Egyre több élelmiszer kap Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet itthon

Egyre több élelmiszer kap Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet itthon

agrarszektor.hu
A Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ), amely 2020-ban került elfogadásra és hazai bevezetésre. Az első pályázati felhívás 2020 februárjában jelent meg, fogyasztói tej- és tejföl termékekre vonatkozóan. A pályázati lehetőség megjelenését még 2019-ben megelőzte a tejföl termékmustra, amely a védjegy arany fokozatának megpályázásához szükséges verseny a termékek között. 

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztériummal történt megállapodás értelmében 2020. szeptemberétől a NAK a FÉSZ-szel közösen létrehozott munkacsoportokkal - amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv szakbizottságainak struktúráját követik - az új pályázati felhívások kialakításában, illetve társadalmasításában vesz részt annak érdekében, hogy minél szélesebb termékskálán jelenhessen meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy a sikeres előállítói és kereskedelmi forgalmazói pályázatokat követően. A Kamara és a FÉSZ által közösen létrehozott munkacsoportok hatékonyan segítették a Védjegyiroda (Nébih - ÉLBC Kft.) munkáját, így egyre több termékpályán nyílt lehetőség a védjegy elnyerésére irányuló pályázati felhívások megjelentetésére. A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége is növekedett a 2021-2023-as években - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NAK-FÉSZ - Nébih együttműködés lehetőséget teremtett alulról jövő kezdeményezések elfogadtatására is, ennek megfelelően a szakágazati szereplők által javasolt termékekre is kidolgozásra kerülhettek a termékspecifikus követelmények és megnyílhattak új pályázatok. A KMÉ-nél jelenleg 11 termékkategóriában 45 féle termékre lehet pályázni. A termékleírások kidolgozása folyamatosan történik, ezért újabb pályázási lehetőségre lehet számítani 2023-ban, illetve 2024 első negyedévében az alábbi termékek esetében:

  • Malomipari őrlemények/Búza-, és Rozslisztek,
  • Puffasztott szeletek, ropogtatni valók,
  • Gabonapehely, reggelizőpehely,
  • Tartós pékáru/ Kenyerek,
  • Dúsított tésztából készült tartós péksütemények,
  • Savanyúságok/Csemegeuborka,
  • Uborka (fürtös, berakó)

Már az első pályázati felhívást követően nagy érdeklődés mutatkozott a kiváló minőségű termékek védjeggyel történő tanúsítására, mind az élelmiszer-előállítók, mind a kiskereskedelmi láncok részéről.  Ennek eredményeként a védjegyhasználati joggal rendelkező termékek száma 132, amelyek közül 112 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer.

EZ IS ÉRDEKELHET

A védjegy arany fokozatának pályázati lehetőségét a Nébih Termékmustra előzi meg, amely során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált, laboratóriumi vizsgálatból, érzékszervi és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása. Ahhoz, hogy egy gyártó vagy forgalmazó megpályázhassa, majd elnyerhesse a KMÉ arany fokozatú védjegyének használatát, termékének kiváló eredményt kell elérnie a Nébih Termékmustrán. A termékmustrára bekerülni az úgynevezett polcfelmérés révén vagy jelentkezéssel lehet. A jelentkezésre történő felhívást valamennyi Nébih-nél nyilvántartásba vett üzem megkapja, így azok a kisebb, helyi gyártók is jelentkezhetnek, akik egyébként csak lokálisan értékesítik termékeiket.

A védjegyrendszer indulását követően eddig hét Nébih Termékmustra történt, húskészítmények (párizsi, szalámi, virsli), tej- és tejtermékek (vaj, tehéntúró, tejföl), valamint levesbetét száraztészták körében. A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek, a fenntarthatósági vállalásoknak, valamint a védjegyet viselő termékek megfeleljenek azoknak a minőségi feltételeknek, amelyek a kiválóságot teremtik meg a fogyasztó számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?