Fontos bejelentést tett a román miniszterelnök az élelmiszerárakról

Fontos bejelentést tett a román miniszterelnök az élelmiszerárakról

MTI
Romániában további két hónappal meghosszabbítják az alapélelmiszereknél alkalmazható árrést korlátozó, 2023. augusztus 1-jén életbe lépett rendelet hatályát, amely az intézkedés hiányában január 31-én járna le - jelentette be közösségi oldalán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a Facebook-on jelentette be, hogy meghosszabbítja az intézkedés határidejét. Mint írta,

úgy döntöttem, hogy 60 nappal meghosszabbítom az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló rendeletet. A román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után.

Ciolacu szerint egyértelmű, hogy a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az infláció csökkenéséhez, és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét. Felidézte: a statisztikai intézet adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8%-kal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg tavaly júniusban, amikor a bukaresti kormány meghozta az árréskorlátozásról szóló döntést, a fogyasztói árak csaknem 18%-kal voltak magasabbak a 2022 júniusi szintnél.

A kormányfő bejegyzését illusztráló grafikonok egyikén az látszik, hogy az árréskorlátozási rendelet tavaly júniusi bevezetése és annak - augusztus elsejei - tényleges hatályba lépése között 2,47%-kal csökkent az érintett 14 alapélelmiszer ára, majd az eredetileg három hónapra meghirdetett intézkedés októberi meghosszabbítását és kiterjesztését követően az árak emelkedő tendenciája ismét megtorpant, és újabb, kisebb mértékű árcsökkenés következett be. A grafikon szerint az árréskorlátozásban érintett 21 alapélelmiszer ára még mindig 1,32%-kal elmaradt a tavaly júniusi szinttől.

Az augusztus elsejétől hatályos rendelet 20%-ra korlátozta Romániában a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést bizonyos élelmiszerek esetében, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) azóta együttesen legfeljebb 5%-os haszonkulcsot számolhatnak fel. Az első intézkedéssel 14 alapélelmiszer árát korlátozták. A jogszabály meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott. A rendelet meghosszabbítása alkalmával, 2023. november 1-jén a korlátozást újabb hét termékre terjesztették ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

Marcel Ciolacu azzal zárta hétfői bejelentését, hogy folytatja a párbeszédet az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására. Úgy fogalmazott, csak az a feltétele, hogy a romániai termelők és feldolgozók méltányos bánásmódban részesüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?