Durva, ami a budapesti nagybanin zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Durva, ami a budapesti nagybanin zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Március közepéig folyamatosan drágult a paradicsom Hollandiában és Spanyolországban, előbbinél azonban az utóbbi pár napban lejtőre került a zöldség ára. Budapesten a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés, így mostanra már egy árszintre került az import és a hazai áru a nagybani piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia

Egészen február végéig a BelOrta árverési csarnokban a fürtös paradicsom ára mindössze 1,2-1,3 euró/kg (475-515 Ft/kg) között ingadozott. Március elejétől azonban jelentős emelkedés következett be, és az átlagár elérte a 2,4 euró/kg (950 Ft/kg) szintet. Az utóbbi pár napban a paradicsom ára ismét csökkenést mutatott, de ez összhangban van az előző két évben megfigyelt tendenciával, amikor is megkezdődött a lassú mérséklődés az alacsonyabb nyári árak felé - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Spanyolország

Almería körzetében februárban még 50 cent/kg (200 Ft/kg) körül járt a paradicsom ára, ami márciusban elérte az 1,36 euró/kg-os (535 Ft/kg) csúcsot. Innen március végére 1,06 euró/kg (420 Ft/kg) szintre kapaszkodott vissza. Hollandiában jelenleg a ZON árverési csarnokban a spanyol paradicsom 1,14-1,19 euró/kg (450-470 Ft/kg) közötti áron cserél gazdát.

Magyarország

A Budapesti Nagybani Piacon a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés, ami azt jelenti, hogy az import paradicsom ára az egy héttel korábbi 880-920 Ft/kg-os sávból 900-1000 Ft/kg tartományba emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy már nincs jelentős különbség az import és hazai tételek ára között: a magyar paradicsomot 910-1100 Ft/kg áron lehet kapni a Nagybani Piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?