agrarszektor.hu • 2025. augusztus 3. 13:57
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint a globális állattenyésztés és halászat 14 százalékkal fog növekedni a következő évtizedben, miközben az egy főre jutó fogyasztás 6 százalékkal emelkedik. Az egy főre jutó fogyasztás növekedése elsősorban a közepes jövedelmű országokban várható, ahol mind a népesség, mind a jólét meredeken emelkedik - jelentette a Pig Progress.
Az állati termékek fogyasztása elsősorban a növekvő jóléttel rendelkező feltörekvő országokban fog emelkedni, bár a legmagasabb fogyasztási szint továbbra is a magas jövedelmű országokban marad. A legszegényebb régiókban az állati eredetű termékek fogyasztása változatlanul alacsony szinten marad. A következő tíz évben a hús-, hal- és tejtermékek fogyasztása várhatóan 13%-kal fog növekedni. Az egy főre jutó fogyasztás növekedése elsősorban a közepes jövedelmű országokban várható, ahol mind a népesség, mind a jólét meredeken emelkedik. Ezekben az országokban a növekedés fele a népességnövekedésnek, másik fele pedig az egy főre jutó fogyasztás emelkedésének tulajdonítható.
Az elemzés egy másik figyelemre méltó aspektusa az élelmiszerek szállításának növekedése. Tíz év múlva az elfogyasztott kalóriák 22%-a külföldről származik majd, mivel a termelés egyre inkább távol kerül a fogyasztás helyétől. A jelentés szerzői hangsúlyozzák, hogy ez csak növeli a nemzetközi együttműködés fontosságát.
Hogyan lehet ezt a növekedést biztosítani?
A megnövekedett termelés részben az állatok és a termőterületek termelékenységének növekedésével érhető el. Az új technológiák, a tőkebefektetések, valamint a műtrágyák és takarmány-kiegészítők intenzívebb használata - különösen a közepes méretű országokban - a fő hajtóerők. Ugyanakkor a mezőgazdasági területek bővülése is várható, különösen Afrikában és Dél-Ázsiában, ahol a modern technológiákhoz való hozzáférés továbbra is korlátozott.
A mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátása várhatóan 6%-kal fog növekedni, ami elmarad a termelés növekedésétől, vagyis a kilogrammonkénti kibocsátás csökkenni fog. A szakértők szerint azonban van még tér a javulásra: ha az elérhető alacsony kibocsátású módszereket alkalmazzák, 15%-os termelékenységnövekedés is lehetséges a kibocsátás 7%-os csökkentése mellett.