agrarszektor.hu • 2025. augusztus 3. 20:13
Az erdélyi zakuszka, a zöldséges szendvicskrémek koronázatlan királynője, kiváló módja annak, hogy a nyár ízeit egész éven át élvezhessük. A padlizsán, paprika és paradicsom alapú krém számtalan változatban készíthető, és egyszerűen eltehető télire is - írja a Pénzcentrum.
A zakuszka szláv eredetű kifejezés, jelentése harapnivaló vagy hideg előétel. Ez az ízgazdag zöldségkrém az ajvár rokona, amit a magyarok egyfajta sűrű lecsókrémként ismerhetnek, bár a hagyományos lecsónál jóval több összetevőt tartalmaz.
A finomság eredetileg Örményország és Grúzia térségéből származik, feltehetően Moldován keresztül jutott el Erdélybe, ahol rendkívül népszerűvé vált. Fogyasztható kenyérre vagy pirítósra kenve, fűszerként különböző ételekbe keverve, illetve húsételek mellé mártásként is.
Bár receptje házanként változik, alapvetően sült padlizsános paprikakrémről beszélünk. Fő összetevője a paradicsompaprika, egy édes étkezési paprikafajta, amely a kaliforniai paprika lapított változatára emlékeztet. Ezt kombinálhatjuk más paprikafajtákkal, paradicsommal, hagymával, fokhagymával és babbal.
A zakuszka egyes változataiban megtalálható a répa, káposzta, uborka, cukkini vagy gomba is. A fűszerezés szintén változatos: a só és bors mellett gyakran használnak babérlevelet és zöldfűszereket, mint a snidling vagy kapor. Ritkábban hallal is készítik.
A zakuszkát érdemes nagy mennyiségben készíteni, mivel rendkívül gyorsan fogy. A hozzávalókat apríthatjuk vagy darálhatjuk, majd dinsztelhetjük fazékban vagy süthetjük sütőben. A padlizsánt azonban mindig héjában sütjük, majd sütés után hámozzuk meg. A hozzávalók arányai és a fűszerezés rugalmasan alakíthatók. Készíthetjük több paradicsommal, kevesebb babbal vagy akár bab nélkül is. A fokhagyma mennyisége szintén ízlés kérdése, ahogy a csípősség mértéke is.
A zakuszka elkészítéséhez szükséges alapanyagok: 8 padlizsán, 20 paradicsompaprika, 10 paradicsom, 10 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 500 g száraz fehér bab, 4 babérlevél, 2-3 dl olívaolaj, csípős paprika ízlés szerint, 2-3 evőkanál kristálycukor (ha szükséges), valamint só és bors.
A készítés első lépéseként a babot előző nap be kell áztatni, majd másnap puhára főzni babérlevéllel és sóval. A megmosott, megszurkált padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben körülbelül másfél óra alatt megsütjük. A héjukat még melegen lehúzzuk, a belsejüket pedig hagyjuk lecsepegni. Eközben a paprikákat megtisztítjuk és felszeleteljük, a paradicsomokat leforrázzuk és meghámozzuk, a hagymákat pedig megtisztítjuk és felkockázzuk. A zöldségeket sóval, borssal ízesítve, olívaolajjal meglocsolva 180 fokon puhára sütjük. A fokhagymát egészben, alufóliába csomagolva sütjük meg a többi zöldség mellett.
Egy nagy fazékban összekeverjük a padlizsánt, a babot, a hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a sült fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem elég édes, egy kevés cukorral édesíthetjük. A zakuszkát hagyhatjuk darabosra vagy botmixerrel simára is pürésíthetjük.
Ha el szeretnénk tenni télire, csírátlanított befőttesüvegekbe adagoljuk a még meleg krémet, alaposan lezárjuk, majd a sütőrácsra helyezzük. Hőlégkeveréses módban 120 fokra melegítjük a sütőt, egy órán át hőkezeljük, majd hagyjuk az üvegeket lassan kihűlni a sütőben. Így tartósítószer nélkül is hónapokig elállnak.
A felbontott zakuszkát romlandó élelmiszerként kell kezelni: hűtőben tároljuk és 3-4 napon belül fogyasszuk el. Ha penészt, kellemetlen szagot vagy rossz ízt tapasztalunk, ne fogyasszuk el a terméket.
A zakuszka igazi nyári étel, akkor érdemes elkészíteni, amikor az idényzöldségeknek valóban szezonja van, így biztosíthatjuk a legintenzívebb ízeket. Érdemes több változatot is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebb verziót.