Régi recept, örök kedvenc: most érdemes elkészíteni ezt a népszerű ételt

agrarszektor.hu2025. augusztus 3. 20:13

Az erdélyi zakuszka, a zöldséges szendvicskrémek koronázatlan királynője, kiváló módja annak, hogy a nyár ízeit egész éven át élvezhessük. A padlizsán, paprika és paradicsom alapú krém számtalan változatban készíthető, és egyszerűen eltehető télire is - írja a Pénzcentrum.

A zakuszka szláv eredetű kifejezés, jelentése harapnivaló vagy hideg előétel. Ez az ízgazdag zöldségkrém az ajvár rokona, amit a magyarok egyfajta sűrű lecsókrémként ismerhetnek, bár a hagyományos lecsónál jóval több összetevőt tartalmaz.

Bár receptje házanként változik, alapvetően sült padlizsános paprikakrémről beszélünk. Fő összetevője a paradicsompaprika, egy édes étkezési paprikafajta, amely a kaliforniai paprika lapított változatára emlékeztet. Ezt kombinálhatjuk más paprikafajtákkal, paradicsommal, hagymával, fokhagymával és babbal.

A zakuszkát érdemes nagy mennyiségben készíteni, mivel rendkívül gyorsan fogy. A hozzávalókat apríthatjuk vagy darálhatjuk, majd dinsztelhetjük fazékban vagy süthetjük sütőben. A padlizsánt azonban mindig héjában sütjük, majd sütés után hámozzuk meg. A hozzávalók arányai és a fűszerezés rugalmasan alakíthatók. Készíthetjük több paradicsommal, kevesebb babbal vagy akár bab nélkül is. A fokhagyma mennyisége szintén ízlés kérdése, ahogy a csípősség mértéke is.

A készítés első lépéseként a babot előző nap be kell áztatni, majd másnap puhára főzni babérlevéllel és sóval. A megmosott, megszurkált padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben körülbelül másfél óra alatt megsütjük. A héjukat még melegen lehúzzuk, a belsejüket pedig hagyjuk lecsepegni. Eközben a paprikákat megtisztítjuk és felszeleteljük, a paradicsomokat leforrázzuk és meghámozzuk, a hagymákat pedig megtisztítjuk és felkockázzuk. A zöldségeket sóval, borssal ízesítve, olívaolajjal meglocsolva 180 fokon puhára sütjük. A fokhagymát egészben, alufóliába csomagolva sütjük meg a többi zöldség mellett.

Egy nagy fazékban összekeverjük a padlizsánt, a babot, a hagymát, a paradicsomot, a paprikát és a sült fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Ha nem elég édes, egy kevés cukorral édesíthetjük. A zakuszkát hagyhatjuk darabosra vagy botmixerrel simára is pürésíthetjük.

Ha el szeretnénk tenni télire, csírátlanított befőttesüvegekbe adagoljuk a még meleg krémet, alaposan lezárjuk, majd a sütőrácsra helyezzük. Hőlégkeveréses módban 120 fokra melegítjük a sütőt, egy órán át hőkezeljük, majd hagyjuk az üvegeket lassan kihűlni a sütőben. Így tartósítószer nélkül is hónapokig elállnak.

A zakuszka igazi nyári étel, akkor érdemes elkészíteni, amikor az idényzöldségeknek valóban szezonja van, így biztosíthatjuk a legintenzívebb ízeket. Érdemes több változatot is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebb verziót.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, étel, gasztronómia, erdély, hagyomány, hagyományos, hagyományos-termék, recept,