Megdöbbentő fordulat a boltokban: már így vásárolnak húst a magyarok

Berla Attila2025. október 13. 06:01

A 2025-ös év első hat hónapjában az európai sertésvágások növekedést mutattak, azonban Magyarországon az export visszaesett. Az állategészségügyi korlátozások, a ragadós száj- és körömfájás, valamint az afrikai sertéspestis miatt több harmadik ország nem fogad magyar termékeket. A húsipar szereplői közben a termelés hatékonyságát, az állatjólétet és a minőséget fejlesztik, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképesek maradjanak.

Az Európai Unióban 2025 első felében a sertésvágások tömege 3,5 százalékkal, darabszáma pedig 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a tendencia arra utal, hogy az állatok átlagos súlya is emelkedett, ami a termelési hatékonyság növekedését jelzi. Magyarországon a vágási tömeg 5, a darabszám 3,6 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban, ami a hazai termelés dinamizmusát mutatja.

Az Európai Unióban az export szinten maradt, Magyarországon azonban 8,5 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez elsősorban állategészségügyi okokra vezethető vissza, nem versenyképességi tényezőkre

– mondta Hollósy Tibor, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető-helyettese.

Visszaesett a magyar exportpiac

Az exportcsökkenés legfőbb oka a ragadós száj- és körömfájás, valamint az afrikai sertéspestis, amelyek miatt több harmadik ország, például Japán és Dél-Korea, Vietnám átmenetileg lezárta a piacait a magyar termékek előtt. Az EU-n belüli export viszont stabil maradt, ami részben kompenzálja a kieső mennyiséget.

Jelenleg az iparág szinte kizárólag az Európai Unióba tud szállítani sertéshúst, de fontos, hogy a magyar húsipar visszatérhessen Ázsiába, mert ezek a piacok hosszú távon is meghatározzák a szektor jövőjét

– tette hozzá Hollósy Tibor.

A Bio Security és az állatjólét kiemelt szerepet kapott a hazai vágóhidakon. A Kométa például már a beérkező kamionok telepre érkezése előtt ellenőrzi azok eredetét, érkezéskor pedig kötelező a teljes kerék- és járműfertőtlenítés. A rakodást szigorú ellenőrzés kíséri, így a fertőzésveszély minimálisra csökken. Nyári hónapokban a hőstressz elkerülése érdekében az élősertések rakodását éjszakai órákra időzítik, a vágás előtti pihenést klimatizált, itatóval és zuhanyzóval felszerelt élőállatszállítással biztosítják.

A pontbevérzések előfordulását sikerült szinte teljesen megszűntetni, ami különösen fontos a sonkaexportnál. A modern technológia és az állatjóléti szempontok ma már szorosan összetartoznak

– mondta Hollósy Tibor.

Egyre fontosabb a minőség a hazai fogyasztóknak

A vágóhidakon a sertések kábítása csoportosan szén-dioxid–oxigén keverékkel történik. Ez a kábítási módszer kíméletesebb, csökkenti a stresszt és a bevérzéseket, amelyek negatívan befolyásolhatnák a húsminőséget. Az élőállat-szállításoknál a megfelelő férőhelyet, itatókat és pihenési lehetőséget biztosítanak, így a húsipari előírásoknak megfelelő, magas minőségű termékek kerülnek a feldolgozó üzemekbe. A szakember beszélt a hazai fogyasztói trendekről is és szerinte egyre inkább a minőség és az egészség felé mennek az emberek.

A fogyasztók ma már nemcsak finom, hanem egészséges terméket is várnak. Nálunk ez nem kampány, hanem tudatos, több éves fejlesztési folyamat eredménye

– hangsúlyozta a Kometa 99 Zrt. ügyvezetője.

A magyar élősertés árak az utóbbi időszakban 10–11 százalékkal alacsonyabbak a tavalyihoz képest, ami rövid távon nehézséget okoz a termelőknek. A húsipari szektor szereplői a hatóságokkal és az érdekképviseletekkel közösen dolgoznak a harmadik országokba történő export lehetőségének mielőbbi visszaállításán.

Most minden szereplő azon dolgozik, hogy mielőbb visszatérhessünk Ázsiába és a többi harmadik országok piacaira. Ezek a piacok hosszú távon is meghatározzák a magyar húsipar jövőjét

– zárta gondolatait Hollósy Tibor.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
állattenyésztés, sertéságazat, export, vágóhíd, sertés, magyar, kométa, magyarország, afrikai-sertéspestis, hazai, száj-és-körömfájás,