2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Hírek - Élelmiszer

A borászok több mint fele választotta a kisüzemi bortermelést

Idén a borászok 56 százaléka választotta a kisüzemi termelői státuszt az egyszerűsített adóraktári kategória helyett. Az átlépéssel a termelők választhatják az új egyszerűsített kisüzemi bortermelői regisztert az eddig használt többszáz oldalas pincekönyv helyett.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, milyen formában folytatják tevékenységüket, és 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státuszt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. A termelőknek minden évben lehetőségük van átlépni az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között

A bevezetett kisüzemi bortermelői regiszter egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett többszáz oldalas pincekönyvhöz képest. A regiszter csak három részből áll, és nem kell a kitöltéséhez tanácsadókat felkérni, mint eddig, nem bonyolultabb egy postai utalvány kitöltésénél – tájékoztatott Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Az idén a magyar borászok jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak annak ellenére, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett bejelentés. Eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be idén, ami a termőterület 40 százaléka. Az előzetes becslések szerint az Európai Unióban 20 millió literrel is kevesebb bor készülhet, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb átlaga – közölte az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu