2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

A borászok több mint fele választotta a kisüzemi bortermelést

Idén a borászok 56 százaléka választotta a kisüzemi termelői státuszt az egyszerűsített adóraktári kategória helyett. Az átlépéssel a termelők választhatják az új egyszerűsített kisüzemi bortermelői regisztert az eddig használt többszáz oldalas pincekönyv helyett.
 
 

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, milyen formában folytatják tevékenységüket, és 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státuszt - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak. A termelőknek minden évben lehetőségük van átlépni az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között

A bevezetett kisüzemi bortermelői regiszter egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett többszáz oldalas pincekönyvhöz képest. A regiszter csak három részből áll, és nem kell a kitöltéséhez tanácsadókat felkérni, mint eddig, nem bonyolultabb egy postai utalvány kitöltésénél – tájékoztatott Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

Az idén a magyar borászok jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak annak ellenére, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett bejelentés. Eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be idén, ami a termőterület 40 százaléka. Az előzetes becslések szerint az Európai Unióban 20 millió literrel is kevesebb bor készülhet, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb átlaga – közölte az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!