2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Élelmiszer

Az aszály miatt idén túl kicsik a halloweeni tökök

Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt Halloween-tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt. Ahol viszont öntözőrendszereket telepítettek, ott nagy méretű tökök teremtek.
 
 

Komoly hiány van idén a megfelelő méretű faragni való és lámpásként használt sütőtökökból Nagy-Britanniában. A kellően nagy méretű hagyományos fajták hiánya a térségben idén nyáron tomboló aszályra és szárazságra vezethető vissza. A probléma Nagy-Britanni középső részén a legnagyobb, a keleten gazdálkodó termelőknél viszont sokkal jobb a helyzet. Ennek az az oka, hogy itt nagyobb területen használnak öntözőrendszereket, így a vízutánpótlást meg tiudják oldani a csapadékmentes időszakban is. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az aszály következménye, hogy a brit szupermarketek Halloween-tök választéka is jóval kisebb a szokásosnál. A sütőtöknek rengeteg vízre van szüksége a növekedési időszakban, és egy nagyobb növényakár több tíznégyzetméternyi területet is képes lefedni a termesztési szezon végére, de idén nyáron nagyon kevés csapadékot kapott ehhez. 

A szakirodalom szerint Írországban kezdtek el először Halloweenre töklámpásokat készíteni. A 19.században még fehérrépával helyettesítették a tököket, amelyekbe később groteszk arcokat faragtak a minél ijesztőbb látvány érdekében. Egy időben azt gondolták, hogy a lámpások elriasztják a gonosz szellemeket, ezért sokan az ablakpárkányon tartották a tököket, hogy távoltartsák az ártónak tartott lényeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben