2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Élelmiszer

Budapestnek van hivatalos bora: mutatjuk, mit választott Tarlós

Az Egri Bikavér Budapest "hivatalos" bora - jelentette be Tarlós István főpolgármester Egerben.
 
 

A hétvégén rendezték a XXI. Egri Bikavér Ünnepet. Három nap alatt 30 borászat több mint 100-féle bora mutatkozott be. Helyet kaptak a klasszikus bikavérek, csillagok és rozék, amelyek mellett megkóstolhatta a közönség a Superior és Grand Superior változatokat is.

Amióta a Dobó térről az Érsekkertbe költözött az Egri Bikavér Ünnep, szinte minden évben a korábbiaknál több látogatója van. A szervezők tájékoztatása szerint a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából ismét arra lehet következtetni, hogy a rendezvény túllépte a tavalyi – rekordnak számító – 50 ezres látogatószámot.

A város és a borvidék életében is egyre fontosabb ez az esemény. Tarsoly József hegybíró szerint az év során ekkor van az egyik legnagyobb forgalmuk a város szálláshelyeinek, nagyon sok hazai és külföldi turista keresi fel a hevesi megyeszékhelyet.

A rendezvényen díjakat is kiosztottak: 2016 Egri Szőlőtermelője File János, az Év Egri Bortermelője Osváth Tamás, az Eger Szőlő- és Borkultúrájáért emlékérem tulajdonosa pedig Pál Sándor lett. A rendezvény legjobb Egri Bikavére Vincze Béla 2012-es Egri Bikavér Arcanuma lett.

Az ünnep nyitónapján Tarlós István, Budapest főpolgármestere személyesen jelentette be, hogy a főváros hivatalos vörösbora az Egri Bikavér, míg fehérbora az Egri Csillag lett.

Üzletileg is megéri

A Portfolio egri borvidékről készített tavaszi riportjában Soltész Gergő, az Ostorosbor pincészet elnök-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az egri borokban rejlő lehetőségeket egyre jobban sikerül üzletileg is kiaknázni. Ennek jele egyrészt, hogy a minőségi borok már széles körben elérhetővé váltak a magyar fogyasztók számára, másrészről az export (különösen a régiós országokba irányuló) is folyamatosan erősödik. A szakember úgy látja, hogy időtálló, eredeti felfogású borokat lehet termelni a területen, a vulkáni talaj és hűvös klíma is hozzájárul ahhoz, hogy izgalmasak legyen a végeredmény. Nagy fehér- és vörösborok készítésére is alkalmas a vidék, széles a fajtaválaszték.

Fontos persze az is, hogy a borvidéknek legyenek szimbolikus borai: a Bikavér az elmúlt években komoly átalakuláson ment keresztül, jelentősen emelkedett a legismertebb hazai cuvée általános minősége. Az Egri Csillag nevű házasítás piaci bevezetése szintén sikeresnek mondható, a komplex, reduktív fehérbor tömegek figyelmét irányította rá arra, hogy Egerben nem csak vörösborokat készítenek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu