2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Élelmiszer

Csúnyán átverhetik a magyarokat a piacokon: erre figyelj a karácsonyi bevásárláskor

Egyre több magyar keresi a különböző biotermékeket, arra azonban nem árt odafigyelni, hogy ha ténylegesen ökológiai gazdaságból származó árut szeretnének a kosarukba rakni, akkor bizony résen kell lenni. A piacokon ugyanis előfordul, hogy a megfelelő igazolások nélküli terméket is bioként próbálják eladni a kereskedők, ezért minden esetben érdemes elkérni az adott termék tanúsítványát.
 
 

Egyre inkább a minőség kerül előtérbe a magyaroknál, amikor karácsonyra élelmiszert vásárolnak, az ünnepekkor ezért a szokásosnál is többen választják a különböző biotermékeket. Az ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó áruk az élelmiszerek között csúcsminőséget képviselnek, karácsonykor pedig a vásárlók az alapanyagok kiválasztásánál nem az árcímkét, hanem a minőséget nézik – mondta a Magyar Nemzetnek Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség általános alelnöke.

A szakember szerint érdemes arra odafigyelni, hogy csak olyan terméket emeljünk le a polcról, amelyen szerepel az ökológiai gazdálkodásból származó termék felirat, a csomagolás nélküli áruk esetében pedig célszerű elkérni az erről szóló tanúsítványt az eladóktól. A piacokon ugyanis gyakran előfordul, hogy olyan terméket is bioként árulnak, amely nem rendelkezik megfelelő igazolásokkal. Mint mondta, olyan nincs, hogy valami bio, csak nincs róla papír, hiszen így bármilyen termékre rá lehetne mondani, hogy ökológiai gazdálkodásból származik – tette hozzá. 

Az Európai Unió minden tagállamában kötelező valamilyen tanúsítványkereső alkalmazást működtetni, így a vásárlók egy okostelefon segítségével könnyen meggyőződhetnek arról, hogy az adott termék tényleg rendelkezik-e a szükséges igazolásokkal. Ha ezek megvannak, akkor a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy kosarukba egészséges, vegyszermentes áru került – tájékoztatott az alelnök. Ezt jelzik az elmúlt évek analitikai vizsgálatai is. Évente alig egy-két olyan eset van, amikor valamilyen szennyeződést mutatnak ki a laboratóriumban, az idegen anyag pedig legtöbbször nem a mai korban használt növényvédő szer, hanem a talajba több évtizede vagy akár évszázada bekerült vegyszer maradványa. Bár sokan azt gondolják, hogy a bio egyet jelent a vegyszermentes termeléssel, a valóságban egy bonyolult gazdálkodási rendszerről van szó, aminek feltételeit európai uniós szabályok fektetik le. Az iparszerű gazdálkodással ellentéten itt elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt és nem a betegségek kezelésére vagy a kártevők irtására.

Bár az elmúlt években a hazai kereslet is emelkedett, az itthon megtermelt biotermékek zömét még mindig a nyugat-európai piacokon értékesítik a termelők - emelte ki Roszík Péter. Elsősorban Németország, Ausztria, Svájc és Nagy-Britannia keresi a magyar árut. Ez részben kedvez a gazdáknak, hiszen stabil megélhetést jelent, hogy megbízható piacok vásárolják meg a termékeiket. Az ugyanakkor egy kissé elszomorító, hogy a külföldre szállított alapanyag sokszor késztermékként kerül vissza a magyar boltokba. A magyar vásárlók egyre igényesebbek, főként a kisgyermeket nevelő fiatal családok körében mind népszerűbbek a különböző biotermékek - közölte a szakember. 

Európai szinten egyébként átlagosnak mondható a hazai biogazdaságok aránya a teljes agráriumon belül. Az elmúlt időszakban a duplájára nőtt a biogazdák által használt terület nagysága, és jelenleg közel 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás Magyarországnak, az ágazatnak pedig – a kereskedőket és a feldolgozókat is együttvéve – több mint ötezer szereplője van.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu