2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Élelmiszer

Egyre extrémebb helyzet - Miért menekülnek innen az emberek?

Nehéz manapság megbízható és hozzáértő alkalmazottakat találni az agráriumban. Noha lenne foglalkoztatói igény jó képességű gépkezelőkre, szerelőkre, kertészekre és állatgondozókra is, ám a minőségi munkaerő sok helyütt már elhagyta az ágazatot. Aki pedig egyszer távozott az nem valószínű, hogy visszatér. Az is gyakori, hogy tudással arányban nem álló, irreális fizetési igényeket fogalmaznak meg a dolgozók. Mi vezetett idáig?
 
 

Mint ahogy az agrarszektor.hu beszámolt róla, minőségi szakember hiánnyal küzd a mezőgazdaság is. A munkatársak keresgélésekor extrém esetek is előfordulnak, pedig a megbízhatóság ebben az ágazatban is fontos lenne.

Sokaknak nem jött be a „maszek világ”

A rendszerváltozást követően alakult ki újra a túlnyomórészt valódi magántulajdonra épülő mezőgazdasági termelés. Így sok termelőszövetkezet és állami gazdaság szűnt meg, alakult át vagy kezdett el zsugorodni a kilencvenes években.

A „TSz” dolgozók egy része sikerrel vette a változást és meglátta a lehetőséget az átalakulásban. Belőlük került ki a magángazdálkodók egyik hányada, míg mások szövetkezeten kívüliként léptek rá a termelés rögös útjára.


Aki nem ismerte fel idejekorán a lehetőséget vagy nem akart vállalkozásba fogni, továbbra is alkalmazottként igyekezett eltartani a családját. A megszűnő szövetkezetek volt dolgozói kipróbálták magukat a vállalkozóknál és egy részüknek egyáltalán nem tetszettek az új munkáltatók versenyorientált elvárásai. A „TSz”-ben megszokott rend, úgymint a kötött munkaidő vagy a kapun belüli munkanélküliség nem sok magángazdánál volt megszokott.

Különösen a növénytermesztésben akkoriban arra is akadt példa, hogy a téli hónapokra a cégek inkább elküldték gépészeiket munkanélkülire, ezáltal is csökkentve költségeiket. Ezzel kapcsolatosan manapság egyébként ellentétesek a termelői tapasztalatok. Előfordul, hogy egy-egy gazdánál egész télen ott van egyik másik dolgozó, majd tavasszal, „kiteleltetése” után egy másik termelőhöz távozik.

Elhagyták az ágazatot

Akik amellett döntöttek, hogy elhagyják a mezőgazdaságot, a fizetésükkel voltak elégedetlenek, míg mások kényelmesebb életre vágytak. Néhányuk később busz- vagy kamionsofőrré vált, vagy maradtak gépkezelők, de már az iparban. Olyanok is voltak, akikből később biztonsági őr lett. Nyilván ehhez az is kellett, hogy a rendszerváltozás után „kinyílt a világ” és a vidéki fiatalok előtt már nemcsak a helyi szövetkezetek vagy állami gazdaságok voltak ott lehetőségként, hanem más ágazatok is.


Persze nem mindenki fordított hátat az élelmiszer alapanyag termelésnek és maradtak. Egy részük azért nem váltott, mert szereti a mezőgazdaságot és „nem volt szíve” elhagyni. Ők azok a megbízható és szorgos kezű dolgozók, akikből egyre kevesebb van. Ám volt egy másik réteg is, akik azért nem váltottak, mert egész egyszerűen nem tudtak alkalmazkodni az új viszonyokhoz.

Gyenge volt utánpótlás nevelés

Míg a rendszerváltozást megelőzően jó és tudatos utánpótlás nevelés zajlott, ez hatalmas léket kapott a kilencvenes években. Sok helyütt például nem tudtak megfelelő gyakorlati tudást adni az elmélet mellé.

Pedig szükség lenne a fiatalokra, a modern GPS vezérelt gépek igényelnék őket, hiszen a korábbi generációk tagjai közül nem mindenki képes programozni a traktorok fedélzeti számítógépét. Így érthető, hogy a termelők a munkatársak „toborzásakor” miért találkoznak számos esetben tudással és tapasztalattal arányban nem álló munkavállalói igényekkel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!