2017. március 24. péntek Gábor, Karina

Hírek - Élelmiszerpiac

Lopás, alkoholizmus, dilettantizmus - Ezek fenyegetnek

Egyre nehezebb hozzáértő és megbízható munkaerőt találni a mezőgazdaságban. A keresgélés során egészen extrém esetek is előfordulhatnak. Például tudásbeli elmaradással, alkohol függőséggel és lopásokkal is szembesülhetnek a nagyobb alkalmazotti létszámot foglalkoztató gazdálkodók. Persze azért a pozitív példa ma is jóval több, de a tapasztalatok szerint a tendencia rossz irányba tart, így a tisztességes dolgozókat még inkább meg kell becsülni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Miközben a kormányzat célja a foglalkoztatottság növelése, a termelői tapasztalatok számos esetben pont munkaerőhiányról árulkodnak. A probléma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi jellegű is. Általában elmondható, hogy ha nehezen is, de lehet találni alkalmazottakat bizonyos feladatok elvégzésére, ám a munkavégzés minősége több esetben is kívánnivalót hagy maga után. A közfoglalkoztatási program számos esetben a mezőgazdasági vállalkozások konkurenciáját is jelentheti a munkaerőpiacon.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Sokszor a munkavállalói elvárások is irreálisak, hiszen rögtön sok százezer forintos nettó fizetés lenne az elvárás, még akkor is, ha az elvégzett munka eredményei ezt a legkisebb mértékben sem támasztják alá. Az esetenként irreális fizetési igényekhez olykor nem társul megfelelő mértékű elhivatottság, és sokan nem hajlandók a lelkiismeretes munkavégzésre, miközben a „nemtörődömség” akár milliós károkat is okozhat.

MTI-fotó: Mészáros János


A növénytermesztésben az elmúlt jó pár év (részben) Európai Uniós támogatásainak köszönhetően a géppark és az eszközállomány jelentős mértékben megújult. Ez azt eredményezi, hogy ma már nem elég a kalapácsot és a villáskulcsot kézbe venni, hanem az új és modern gépek fedélzeti számítógépeit is tudni kell(ene) programoznia a kezelőknek. A régi generációból erre nem mindenki képes, míg az új korosztály a tapasztalatok szerint sokszor „nem becsüli” a sok tízmillió forintos traktorokat, ez a hozzáállás pedig jelentős többletköltségeket okozhat a munkáltató gazdálkodóknak.

Az állattenyésztésben és a kertészetben sem jobb sok esetben a helyzet, hiszen ott is modernizálódott a technológia az elmúlt években, ám ezekben az ágazatokban az alkoholizmus is problémát jelent. Előfordul, hogy a dolgozók már a kocsmából érkeznek a munkahelyükre. Ittasan nem lehet foglalkoztatni, így a munkáltató nem tehet mást, mint hogy haza küldi őket. Természetesen a munka ettől még nincs elvégezve. A kertészek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a közfoglalkoztatási program pont előlük szipkázza el a legnagyobb mértékben a dolgos kezeket.

MTI-fotó: Mészáros János

Mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben igaz, hogy a vagyonbiztonság sokszor sérül. Vannak olyan emberek, akik hiába kapnak versenyképes bért, akkor is megpróbálkoznak a lopással. Ennek kiszűrésére a traktorokon például jó megoldás a GPS nyomkövetés, így a gázolaj felhasználás mérhető és kontrollálható. Ám hallani arról, hogy volt, aki még e rendszeren is megtalálta a rést és két literes flakonokban vitte haza az üzemanyagot.

A fenti példák természetesen nem mondhatók teljesen általánosnak, hiszen még mindig sok becsületes és tisztességes gépész, kertész és állatgondozó dolgozik a mezőgazdaságban. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy belőlük van egyre kevesebb. A minőségi munkaerő sok helyütt már elhagyta az ágazatot, illetve akár az országot is. Aki pedig egyszer távozott, nem nagyon valószínű, hogy visszatér.

Fényt jelenthet ugyanakkor az alagút végén, hogy a kormányzat igyekszik az agrárszakképzést minőségi irányba terelni, ám szakértők szerint ennek eredményeire akár még éveket is várni kell. Így a lelkiismeretes alkalmazottak még inkább felértékelődnek és megbecsülést érdemelnek az agráriumban.


 

Címlapon, most

Mi kerül egy fej salátán 700 forintba?

Nem lehet csak úgy szedni és árusítani medvehagymát

Be kell tartani az általános élelmiszerszabályokat.

Brüsszel máris rábólinthat a nagy inputgyártók fúzióira

A bizottság áldását adhatja a ChemChina/Syngenta és a Dow/DuPont házasságra.

Újabb malmot hirdettek meg a Sikér felszámolásában

Már több mint 2 milliárd forint értékben hirdettek meg pályázatokat.

Lázár János megvédte Czerván Györgyöt a lovasbalhéban

A miniszter szerint nyomásgyakorlás helyett a presztízs megvédéséről volt szó.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ