Európa legnagyobb édesvízkincse rejlik hazánk felszíne alatt

agrarszektor.hu
Az Egyesült Nemzetek Szervezetével egyetértésben a Vidékfejlesztési Minisztérium is fontosnak tartja, hogy évről-évre megünnepeljük a Víz Világnapját, hiszen Európa legnagyobb édesvízkincse rejlik Magyarország felszíne alatt, a Kárpát-medence szívében - hangsúlyozta köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Víz Világnapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető hozzátette: átgondolt tervezésre, előrelátásra, magasan képzett szakemberekre, szorgalmas munkáskezekre, jól működő hivatalokra, vízügyi igazgatóságokra, karbantartott csatornákra, zsilipekre, gátakra, árvíztározókra van szükség ahhoz, hogy a víz valóban kincs legyen, és ne ár- vagy belvízként pusztítsa értékeinket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Víz Világnapi ünnepségén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kitüntetéseket adott át vízügyi szakembereknek. A Vásárhelyi Pál díjat heten, a Sajó Elemér Emlékplakettet tizenketten vehették át, míg húsz szakember munkáját miniszteri elismerő oklevéllel köszönte meg a tárcavezető.

Minden év március 22-én a szokottnál is nagyobb figyelem irányul a vízre, létfontosságú természeti kincsünk védelmére. Az idei világnapon kiemelt hangsúlyt kap a víz és a városok kapcsolata. Míg a fejlődő országokban élő városi lakosság 27 százalékának nem jut vezetékes ivóvíz, és a világon minden negyedik városlakónak nélkülöznie kell a megfelelő ellátást biztosító vízi közműrendszert, addig hazánk mutatói megfelelnek az európai átlagnak.

Magyarországon a lakosság 99 százaléka vezetékes rendszerből jut ivóvízhez. A vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya az elmúlt években elérte a 95 százalékot, a háztartások további 4 százaléka pedig elérhető távolságon belül közkifolyón keresztül juthat ivóvízhez. A csatornázottság mértéke is fokozatosan növekszik az országban. Ma egy magyar lakos átlagosan 110 liter vezetékes ivóvizet használ naponta.

A Víz Világnapjához kapcsolódóan hazánk olyan kiemelkedő, európai uniós szintű rendezvényeknek ad otthont a napokban, mint a Magyar Tudományos Akadémiával közösen rendezett "Európa vizeinek jövője" című szakpolitikai konferencia és az informális Környezetvédelmi Tanácsülés.

Az eseményeken 27 tagállam környezetvédelmi miniszterei egyebek mellett olyan fontos kérdéseket tárgyalnak meg, mint a víz helye és szerepe az Európai Unió politikákban, valamint az európai vízkészletek jövője.

Az ENSZ 47. Közgyűlése nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává 1992-ben. A tagországok célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét: bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. A világnap minden évben nélkülözhetetlen lételemünket más-más összefüggésben világítja meg. Az idei rendezvények mottója: "Víz a városokért, városok a vízért".

A Vidékfejlesztési Minisztérium is kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a Föld vízkincsének védelmére. Ehhez elengedhetetlen az összefogás, a mindennapi szokások megváltoztatása is. A tudatos vízhasználattal, az ésszerű takarékossággal mindenki hozzájárulhat pótolhatatlan természeti értékékeink megóvásához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?