2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Élelmiszer

Fontos információk jelentek meg az élelmiszerárstopról: ezt mindenkinek tudnia kell

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.
 
 

Azt írták, hogy az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat hamarosan meg fog jelenni a Magyar Közlönyben. A KTK emlékeztetett arra, hogy a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti. E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-einél. Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart. Ahogy a KTK a közleményében fogalmazott, ezen nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók, az árstop különösen védi a gyermekes családokat és az időseket.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja. A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket árusító üzletekben, piacokon jól láthatóan információs táblákat kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ezekhez szükséges szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és az alábbi honlapon is közzéteszi.

FRISSÍTÉS: A Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu oldalán megjelent az élelmiszerárstoppal kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet. Az arculati kézikönyv ezen a linken érhető el.

Ennek értelmében a hipermarketekben, nagyobb méretű szupermarketekben, szupermarketekben, diszkontokban és a diszkont területi minimumánál ugyan kisebb, de bruttó 200 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedőknél az alábbi színes táblát kell kitenni. A kisebb üzletek tulajdonosai a fehér hátterű, illetve szürke verziót is választhatják.

A nagyobb boltoknál az az előírás, hogy a tájékoztatást az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297×420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán kell kitenni. A bruttó 200 négyzetméter alatti boltokban az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210×297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben kell kitenni a táblákat. Azoknak a kereskedőknek, akik kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytatnak, valamint akiknek van internetes honlapjuk, a honlap nyitó felületén jól látható méretben is közzé kell tenniük a kormánykék hátteres tájékoztatót.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben