2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Élelmiszer

Fontos változás a magyar boltokban: januártól ilyen jelölés lesz a sertéshúsokon

Januártól, a nagyobb boltokban nemzeti színű zászlócskával kell majd jelölni a sertéshús származását a húspultban. A jogszabály a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshúst érinti, érdemes azonban megjegyezni, hogy valószínűleg nem lehet majd sok helyen ilyen zászlócskákat látni, hiszen a legtöbb diszkontban nincs húspult.
 
 

Nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a sertéshús származását a húspultban a nagyobb boltokban januártól egy – írja a Blokkk.com-ra hivatkozva a HVG. A január 15-én hatályba lépő jogszabály a nem előrecsomagolt, friss vagy hűtött sertéshúst érinti, amelynek kiskereskedelmi értékesítésekor a származási országot jól látható módon fel kell tüntetni a húspultban.

A jelölést egy uniós rendelet írja elő, amely rendelkezik arról is, hogy az ország nevét világos alapon sötét színnel kell kiírni, és hogy a 200 négyzetmétert meghaladó üzletek esetében legalább 5x3 centis zászlót is el kell helyezni a terméknél, ha a származási helyet jelölik, és legalább 4X2,5 centisnek kell lenni, ha az állattartás és a vágás helyét is feltüntetik. Olyan sok helyen azért nem fogunk látni zászlócskákat, hiszen a diszkontok legtöbbjében nincs húspult, a hentesüzletek átlagos alapterülete pedig 52 négyzetméter.

Van egy másik, kevésbé látványos, ám annál fontosabb változás is a rendeletben: a végső fogyasztó számára kínált, nem előrecsomagolt friss hús esetében – a fagyasztott hús kivételével – a fogyasztót kötelező tájékoztatni arról, ha az adott terméket korábban már fagyasztották. Ez azért hasznos, mivel az élelmiszerek újrafagyasztása kimondottan veszélyes.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!