2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Élelmiszer

Így néz ki a nagy magyar vajteszt (videó)

Négy terméknél súlyos minőségi hibát, hétnél jelölési problémát állapított meg „nagy magyar terméktesztjén” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi termék megfelelt az előírásoknak, de a feltárt szabálytalanságok miatt hatósági eljárásokat indítottak. A Nébih kedveltségi tesztelésén az Auchan nyert.
 
 

Vajakat ellenőrzött januári Szupermenta tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - áll a szervezet közleményében. Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi termék megfelelt az előírásoknak, egyéb szabálytalanságok azonban ezúttal is előfordultak. Összesen 11 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani: négynél súlyos minőségi hiba, míg hét vajnál jelölési probléma miatt.

A hazai boltok kínálata alapján 19 előállító 33 különböző termékét vizsgálta meg januári Szupermenta tesztjén a Nébih. A hivatal laboratóriumi körülmények között tesztelte a termékek biztonsági és minőségi paramétereit.

Biztonsági szempontból az úgynevezett peroxid számot mérték, amelyből a termékek avasságára lehet következtetni. E téren nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan nem találtak szabálytalanságot a termékek növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem.

 

A hivatal szakemberei megmérték a négy „laktózmentes” feliratú vaj laktóztartalmát is. A vizsgált vajak laktóztartalma mind a négy esetben kimutathatósági határérték alatt volt (<0,05g/100g), azaz megfelelt az előírásoknak.

Minőségi paraméterek szempontjából már nem volt ennyire pozitív a mérleg – derült ki a Nébih közleményéből, Egy esetben a víztartalom meghaladta a 16%-os határértéket, míg a másik három esetben sem a tejzsír-, sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Mint minden élelmiszerre, a vajakra is szigorú jelölési előírások vonatkoznak. E téren hét terméknél volt probléma, ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy vajnál nem tüntették fel a gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék).

A kedveltségi tesztelésen laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. E szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina Lactofree végzett - közölte a Nébih.

A vizsgálatok további részletei itt olvashatók el.

A Nébih pedig így értékelt:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu