Itt a bizonyíték, utolértük Nyugat-Európát: de nem úgy, ahogy gondolnád

Itt a bizonyíték, utolértük Nyugat-Európát: de nem úgy, ahogy gondolnád

agrarszektor.hu
Mostanra a magyar élelmiszerárak utolérték a nyugati árakat, komolyabb drágulást azonban valószínűleg már csak árfolyamgyengülés hozhat. Az agrártermékek árait ugyanakkor nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg, hanem a nyugati felvásárlási árak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem a hazai kereslet-kínálat, a termelés színvonala határozza meg a gabonaárakat, hanem vagy részben az észak-amerikai tőzsdei jegyzések, vagy a párizsi tőzsde, a Matif árai - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász. A sertéshús esetében pedig az észak-német, a baromfinál a francia felvásárlási, illetve piaci árak befolyásolják, hogy a magyar termelő mennyit kap valamelyik feldolgozótól vagy kereskedőtől. 

Ez Magyarországtól független

- mondta Raskó György.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A kertészeti termékeknél - különösen a koronavírus-járvány miatti tavaszi szállítási nehézségek nyomán - a hazai termelés azért döntő befolyással volt a hazai zöldség- és gyümölcsárakra.

Ez idén jóval nagyobb jelentőségű, mint egy normál évben, amikor Olaszországból, Lengyelországból vagy Spanyolországból akadálytalanul érkeznek ezek a termékek

- tette hozzá Raskó.

Az agrárközgazdász szerint már közel vagyunk az áremelkedési hullám tetőzéséhez. Mint mondta, a magyarországi zöldség- és gyümölcsárak elérték az euróban számított európai átlagárakat, ma Németországban vagy Olaszországban semmivel sem drágábbak ezek a termékek.

A forintban számított árak maximum akkor emelkedhetnek, ha jelentős forintgyengülés történik

- mondta Raskó György. Hozzátette: jelenleg épp stabilizálódik az árfolyam, ezért egyelőre nem kell emiatt jelentős drágulásra számítani. Szavai szerint abban is lehet bízni, hogy ha nagyon jó gyümölcstermés lesz az ősszel, akkor ezek az árak nem fognak tovább emelkedni.

Ám kizártnak tartom, hogy jelentősen csökkenjenek, elsősorban amiatt, hogy az elmúlt években Európa-szerte jelentősen megemelkedett a kézi szedés költsége

- mondta Raskó György. Magyarországon négy év alatt megduplázódott a napszám összege, messze az átlagos bérszínvonal-emelkedés felett drágult a idénymunka. 

Mivel a gyümölcs előállítási költségére még jelentős szedési költség is rakódik, ez már nem teszi lehetővé, hogy a friss gyümölcsöt olyan áron árulják a termelők, ami a hazai fogyasztó számára kielégítő lenne

- tette hozzá az agrárközgazdász. Vagyis drága marad a gyümölcs, akkor is, ha sok terem belőle. 

Leszögezte azt is, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsának jelentős csökkenése igenis járt kiskereskedemiár-csökkentő hatással. Az, hogy később nomimálisan újra emelkedni kezdtek, és mára meghaladják az eredeti szintet is, elsősorban az EU egységes piacának hatása, amelyen akadálytalanul mozoghat 27 ország valamennyi áruja. Mivel a hazai árakat a nyugat-európai euróban megszabott árak dominálják, így az árfolyamgyengülés - vagyis a forint értékvesztése - miatt a forintban kimutatott árak nominálisan emelkednek - tette hozzá Raskó György.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?