Kilőttek az árak Magyarországon: kegyetlenül megdrágultak az élelmiszerek egy év alatt

Kilőttek az árak Magyarországon: kegyetlenül megdrágultak az élelmiszerek egy év alatt

MTI
Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. Az infláció lefékeződésében főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők 3,1 százalékos októberi inflációt vártak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy hónap alatt, szeptemberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az éves maginfláció 4,0 százalékról 3,8 százalékosra csökkent. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt éves áremelkedés 3,4 százalékos volt a múlt hónapban a szeptemberi 3,8 százalék után.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt a szeptemberi 7,3 százalékot követően. Ezen belül az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára 15,7 százalékkal lett magasabb. A burgonya 12,3 százalékkal olcsóbb volt októberben, mint egy évvel ezelőtt a szeptemberi 7,5 százalékkal szemben. A friss zöldségek áremelkedése 1,3 százalékosról 5,9 százalékponttal 7,2 százalékra gyorsult, a friss gyümölcsöké viszont 9,6 százalékponttal mérséklődött, de még ezzel együtt is 31,4 százalékos volt. A sertéshús 6,0 százalékkal kerül többe, mint egy éve, a szeptemberi 7,3 százalékos drágulás után, a baromfihús változatlanul 1,3 százalékkal drágább. A párizsi, a kolbász és a felvágottak ára 3,6 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedést mutat a szeptemberinél, de ezzel együtt is 13,4 százalékkal többe kerülnek, mint tavaly októberben. A kenyér ára 7,7 százalékkal ment feljebb, a szeptemberi 8,1 százalék helyett, a péksütemények 5,9 százalékos drágulása 0,9 százalékponttal szerényebb a szeptemberinél.

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott, amit az idényáras élelmiszerek árának 1,6 százalékos havi csökkenése magyaráz, anélkül 0,2 százalékkal emelkedtek az árak, miután a száraztészta 2,6 százalékkal, az étolaj 2,3 százalékkal, a cukor 0,7 százalékkal, a sajt 0,5 százalékkal drágult egyetlen hónap alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13