Magyarország is beszállt a rovarbizniszbe: milliárdos üzlet indulhat be hazánkban

Magyarország is beszállt a rovarbizniszbe: milliárdos üzlet indulhat be hazánkban

agrarszektor.hu
A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Venturestől kapott seed befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élő lárva kapacitású, automatizált fekete katonalégy tenyésztő és feldolgozó üzem épül, mellyel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a Grinsect. A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint korunk egyik legégetőbb problémája, a környezeti terhelés jelentős csökkentése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2020-ban a pandémiás helyzet ellenére az agrárium területén úttörőnek számító fiatal vállalkozás, a Grinsect meghatározó mérföldkövet ért el azzal, hogy létrehozta az ország első - és eddig egyetlen -, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyével rendelkező rovarfehérje előállító kisüzemét. A vállalkozás most Magyarország első rovaripari kockázati tőkebefektetésében részesült, derült ki a vállalat közleményéből.

A rovarok tenyésztése és takarmányozási célú, vagy élelmiszeripari hasznosítása nem újkeletű. Világszinten, így Európán belül több országban is dinamikusan fejlődő piaccal rendelkezik, a Meticulus Research friss előrejelzése alapján 2027-re 4,63 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát. A fokozott környezeti terhelés és az agráriumban fellelhető véges erőforrások különösen felértékelik ezt a fiatal szektort, a benne rejlő pénzügyi potenciál pedig különösen vonzó a befektetői szféra számára.

Világszinten 210-nél is több rovartenyésztéssel foglalkozó vállalat van, melyek közül 85 kapott befektetést eddig összesen 473 millió dollár értékben, melyből 214 millió dollár az ezt megelőző 2 évben került kihelyezésre. Az európai befektetési hajlandóság különösen kiemelkedő, hiszen míg 2020 szeptemberéig Amerikában 31 körben összesen 27,6 millió dollárnyi befektetést tartanak számon, Európában már 49 körben, 465 millió dollárnyi tőke került folyósításra.

Míg Franciaországban és Hollandiában már lassan rovaripari unikornisokat tartanak számon, addig a régióban most születnek az első komolyabb iparági felfedezések, itthon pedig az első befektetések. A környezetileg és társadalmilag hasznos befektetések piacán országos és régiós szinteken is kiemelkedően nagynak számít az összeg, melynek segítségével a takarmányozási célokra prémium minőségű, környezetbarát rovarfehérjét előállító Grinsect a következő években dinamikusan tud növekedni.

Aszalai Sándor, a Grinsect ügyvezetője elmondta, hogy indulásuk óta a vállalat küldetése az, hogy ledöntsék a piacra lépési korlátokat, és az emberek számára itthon is elérhetővé tegyék a rovartenyésztést, valamint a környezetbarát fehérjehordozó termékeiket. Nagy büszkeség és felelősség, hogy övék az ország első iparági befektetése, azonban Aszalai Sándor úgy gondolja, csak most kezdődik a kemény munka.

Bár néhány éves iparágról van szó, őrületes fejlődés ment végbe a piacon csak az utóbbi egy évben. Gyakorlatilag napról-napra élesedik a verseny világszinten, hazai viszonylatban azonban nincsenek kitaposott ösvények, bejáratott jogszabályok, vagy általános tudásmegosztás a rovartenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatosan. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy ez rövid időn belül megváltozzon, és a rovarfehérje itthon is elfoglalhassa a takarmányozásban kiérdemelt helyét

- nyilatkozta Aszalai Sándor.

A cég tevékenysége során a nem invazív, gyors fejlődésű fekete katonalegyet vertikális rendszerben, intenzív körülmények között tenyészti és dolgozza fel. Az ökológiailag kiemelkedő hasznosságú légy lárváját a nevelés során szerves melléktermékkel takarmányozzák, ami amellett, hogy orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, egy úgynevezett biokonverziós folyamat útján új elemet hoz a takarmányozási láncba. A faj ugyanis képes elfogyasztani, és magas minőségű fehérjévé, valamint biotrágyává alakítani gyakorlatilag bármilyen szerves anyagot. A felnevelt lárvák - a hatályban levő jogszabályok betartása mellett - élő vagy feldolgozott formában kiváló beltartalmi értékű takarmányként hasznosíthatók, hiszen a rovarliszt rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik. Gazdag esszenciális aminosavakban és zsírsavakban, valamint magas ásványianyag és vitamintartalommal bír. A fekete katonalégy ilyen módú hasznosításával egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak a takarmányozásban, hiszen a rovarliszt részlegesen vagy akár teljesen alkalmas a szója, illetve a halliszt kiváltására. Eddigi piaci reakciók alapján a magyar gazdák számára fontos, hogy a jószágaik természetes, minőségi és GMO mentes, hazai takarmányon nevelkedjenek.

Ezen visszajelzésekre válaszul a jelenlegi, Csongrád-Csanád megyében lévő 200 kilogramm/nap élő lárva kapacitású kisüzem mellé a befektetésből egy napi 6 tonna élő lárva kapacitású automatizált, közepes méretű üzem építése valósul meg. A 2022-ben záruló beruházásnak és fejlesztéseknek köszönhetően a Grinsect a következő egy évben 30-nál is több új munkahelyet teremt majd. A befektetés megvalósulásával a kapacitásbővítésnek köszönhetően a Grinsect évi közel 4500 tonna szerves hulladékot hasznosít majd újra értékes rovartakarmányként. Az intenzív, vertikális rendszerben történő tenyésztésnek köszönhetően évi több mint 2100 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és évente mintegy 300 tonnával csökkenti a túlhalászatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?