Meglepő fordulat a magyar csemegekukorica-piacon: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
A magyar fagyasztott csemegekukorica ára 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest, mivel a tavalyi Listeria-járvány Európában megemelte a keresletet a prémium minőségű termékek iránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar fagyasztott csemegekukorica, a Jubilee típus ára két héttel ezelőtt 0,85 euró volt kilogrammonként, így jóval az előző év azonos időszakában tapasztalt kilogrammonkénti 0,65 euró fölé emelkedett - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Néhány szakértő úgy véli, hogy az árak még tovább emelkednek és elérhetik akár a kilogrammonként 1 eurót is. A Lengyelországból származó fagyasztott csemegekukorica, ahol a termelést megakadályozta a túlzott hőség, még mindig a kilogrammonként 0,80-0,85 eurós tartományban van. A forgalmazott mennyiségek lassan kimerülnek a növekvő kereslet nyomása alatt. Néhány kereskedő terméklistáján a magyar csemegekukorica már elfogyottként szerepel és az ország egyes feldolgozói már elismerik, hogy fogyóban a készletek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A magas árak a vásárlók által kért fajtához is kapcsolódnak. A Listeria-botrány után a prémium minőségre jelenleg nagy a kereslet. Gyakorlatilag lehetetlen bármilyen terméket forgalomba hozni az összes megfelelő EU-tanúsítvány nélkül; a vevők garanciákat kérnek. Jelentősen szigorodott a termékellenőrzés azt követően, hogy a Listeria-járvány kilenc embert ölt meg, és 47 másikat megbetegített Európában 2015 júniusától. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonosította a fertőzés forrását és elrendelte az összes potenciálisan érintett termék azonnali visszahívását.

Ezen felül a tavalyi termésmennyiségek a tervezettnél alacsonyabbak voltak Magyarországon. A beharangozott rekorddöntő csemegekukorica-szezon nem valósult meg az augusztusi kedvezőtlen időjárás miatt. A csövek száma jó volt, de a növények vizet veszítettek és csökkent a súly, így a végső mennyiségek alacsonyabbak lettek az előrejelzésnél. A KSH az ország végső csemegekukorica-gyártási mennyiségét 503 ezer tonnában határozta meg, ami csak 2,8 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben volt. A nyersanyag általános minősége megfelelő volt a fagyasztáshoz, így az ipar nem szembesült súlyos ellátási nehézségekkel. A készletek átlagosan alakultak, annak ellenére, hogy 2017-ben Magyarországnak váratlanul magas keresletet kellett kezelnie Lengyelországból, ahol a betakarítást az akkori augusztusi és szeptemberi zuhogó esőzések akadályozták.

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából. A 2018-ban forgalmazott teljes volumen 3,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben. Biztosan feltételezhető, hogy nyáron az exportot a Listeria-járvány hírei akadályozták, mivel a szállítások augusztusban 30 százalékkal, szeptemberben 32 százalékkal csökkentek. Az Egyesült Királyság továbbra is Magyarország fő kereskedelmi partnere, a terméknek több mint 40 százalékát teszi ki. Ezt követi Belgium (18 százalék), Németország (8 százalék) és Lengyelország (3,3 százalék).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?