2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Élelmiszer

Most húsokat darabolnak az áfacsalók

Az élősertésekre és a hasított félsertésekre januártól bevezetett, 5 százalékos áfakulcs gazdaságfehérítő hatásának tulajdonítható, hogy a húsimport csökkent, a sertésvágás nőtt és a sertésállomány is gyarapodott az első félévben – állítja a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ágazati szakértők azonban máris felhívják a figyelmet arra, hogy az áfacsalók a termékpálya más területeire – így például a sertésdaraboláshoz - vándoroltak át, ezért szerintük az 5 százalékos áfát a teljes termelési-értékesítési láncra ki kellene terjeszteni. Az agrártárca az eddigi áfacsökkentés hatásairól jelentést készít a kormánynak, de költségvetési okokból csak kis lépésekben tart lehetségesnek további adómérséklést.
 
 

A közeljövőben jelentést készít a kormánynak az agrártárca arról, milyen hatása volt a hazai sertéspiacra az idén januártól bevezetett áfacsökkentésnek – értesült az agrarszektor.hu. Mint ismert, az előző Orbán-kabinet hosszas előkészület után döntött úgy, hogy a korábbi 27 százalékról 5 százalékra mérsékli az élősertések és a félsertések áfakulcsát, de a többi sertéságazati termék áfáját változatlanul hagyta.

Értesüléseink szerint az FM a közelmúltban értékelte azokat a piaci változásokat, amelyek az első félévben bekövetkeztek a sertésszektorban. Az már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi jelentéséből kiderült, hogy a sertésállomány nőtt az elmúlt évhez képest. A KSH kimutatásai szerint június elsején 3,095 millió sertés volt az országban, és ez 82 ezerrel haladta meg a 3,013 milliós decemberit, illetve 204 ezerrel a mélypontnak számító, 2,891 milliós tavaly júniusit.

 

További pozitív változásokat tükröznek az agrártárca háttérintézményeként működő Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) sertésinformációs rendszerének adatai is, amelyek szerint az élősertések importja 3,25 százalékkal, a sertéshúsoké 2,33 százalékkal csökkent az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan pedig január-júniusban a minősítésre kötelezett vágóhidak 5-6 százalékkal több, mintegy 1,6 millió sertést vágtak le a bázisadatokhoz viszonyítva.

Az agrártárca a kedvező tendenciákat jelentős részben annak tulajdonítja, hogy az 5 százalékos áfa hatására kifehéredett az élősertések és a félsertések piaca, vagyis nőtt a legális csatornákon feldolgozott hazai sertések száma az áfacsalásos feketevágásokkal szemben – derült ki egy közelmúltbeli szakmai rendezvényen. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a költségvetést „nem érték negatív hatások”, mivel az 5 százalékos áfa az élősertések és a félsertések értékesítésénél jelent meg, a sertéstermékek végfelhasználói-fogyasztói szintjén nem.

 

A minisztérium szerint az adómérséklés megszünteti az áfacsalásos visszaélések kiváltó okainak zömét, de a vásárlói lánc végén valószínűleg továbbra sem lehet adót csökkenteni, mert ez jelentős költségvetési bevételkiesést okozna. Ezt pedig az „uniós túlzottdeficit-eljárások folytonos fenyegetettsége mellett” a hazai büdzsé nem bírná el, még ha az átmeneti költségvetési veszteségek középtávon meg is térülnének a kifehéredéssel járó többletadó-befizetések miatt. Ezért az agrártárca ma „apró lépésekben” tartja lehetségesnek a további áfamérséklést, de arról egyelőre nincsenek információk, hogy ez adott esetben milyen termékekre terjedhetne ki.

Az első féléves adatok valóban az ágazat részbeni kifehéredésével állhatnak összefüggésben, de máris megfigyelhető, hogy a feketegazdaság "csomópontja" máshová helyeződött át – mondta az agrarszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. A feketézők az élősertések és a félsertések adócsalásos forgalmazásáról a darabolt húsok illegális értékesítésére álltak át, mivel itt továbbra is megmaradt a 27 százalékos áfakulcs. Ezért a VHT azt szorgalmazza, hogy a kormány az egész termékpályánál – ideértve a fogyasztói szintet is – csökkentse 5 százalékra az áfát.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu