Most húsokat darabolnak az áfacsalók

agrarszektor.hu
Az élősertésekre és a hasított félsertésekre januártól bevezetett, 5 százalékos áfakulcs gazdaságfehérítő hatásának tulajdonítható, hogy a húsimport csökkent, a sertésvágás nőtt és a sertésállomány is gyarapodott az első félévben - állítja a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ágazati szakértők azonban máris felhívják a figyelmet arra, hogy az áfacsalók a termékpálya más területeire - így például a sertésdaraboláshoz - vándoroltak át, ezért szerintük az 5 százalékos áfát a teljes termelési-értékesítési láncra ki kellene terjeszteni. Az agrártárca az eddigi áfacsökkentés hatásairól jelentést készít a kormánynak, de költségvetési okokból csak kis lépésekben tart lehetségesnek további adómérséklést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közeljövőben jelentést készít a kormánynak az agrártárca arról, milyen hatása volt a hazai sertéspiacra az idén januártól bevezetett áfacsökkentésnek - értesült az agrarszektor.hu. Mint ismert, az előző Orbán-kabinet hosszas előkészület után döntött úgy, hogy a korábbi 27 százalékról 5 százalékra mérsékli az élősertések és a félsertések áfakulcsát, de a többi sertéságazati termék áfáját változatlanul hagyta.

Értesüléseink szerint az FM a közelmúltban értékelte azokat a piaci változásokat, amelyek az első félévben bekövetkeztek a sertésszektorban. Az már a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi jelentéséből kiderült, hogy a sertésállomány nőtt az elmúlt évhez képest. A KSH kimutatásai szerint június elsején 3,095 millió sertés volt az országban, és ez 82 ezerrel haladta meg a 3,013 milliós decemberit, illetve 204 ezerrel a mélypontnak számító, 2,891 milliós tavaly júniusit.

További pozitív változásokat tükröznek az agrártárca háttérintézményeként működő Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) sertésinformációs rendszerének adatai is, amelyek szerint az élősertések importja 3,25 százalékkal, a sertéshúsoké 2,33 százalékkal csökkent az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan pedig január-júniusban a minősítésre kötelezett vágóhidak 5-6 százalékkal több, mintegy 1,6 millió sertést vágtak le a bázisadatokhoz viszonyítva.

Az agrártárca a kedvező tendenciákat jelentős részben annak tulajdonítja, hogy az 5 százalékos áfa hatására kifehéredett az élősertések és a félsertések piaca, vagyis nőtt a legális csatornákon feldolgozott hazai sertések száma az áfacsalásos feketevágásokkal szemben - derült ki egy közelmúltbeli szakmai rendezvényen. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a költségvetést "nem érték negatív hatások", mivel az 5 százalékos áfa az élősertések és a félsertések értékesítésénél jelent meg, a sertéstermékek végfelhasználói-fogyasztói szintjén nem.

 

A minisztérium szerint az adómérséklés megszünteti az áfacsalásos visszaélések kiváltó okainak zömét, de a vásárlói lánc végén valószínűleg továbbra sem lehet adót csökkenteni, mert ez jelentős költségvetési bevételkiesést okozna. Ezt pedig az "uniós túlzottdeficit-eljárások folytonos fenyegetettsége mellett" a hazai büdzsé nem bírná el, még ha az átmeneti költségvetési veszteségek középtávon meg is térülnének a kifehéredéssel járó többletadó-befizetések miatt. Ezért az agrártárca ma "apró lépésekben" tartja lehetségesnek a további áfamérséklést, de arról egyelőre nincsenek információk, hogy ez adott esetben milyen termékekre terjedhetne ki.

Az első féléves adatok valóban az ágazat részbeni kifehéredésével állhatnak összefüggésben, de máris megfigyelhető, hogy a feketegazdaság "csomópontja" máshová helyeződött át - mondta az agrarszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. A feketézők az élősertések és a félsertések adócsalásos forgalmazásáról a darabolt húsok illegális értékesítésére álltak át, mivel itt továbbra is megmaradt a 27 százalékos áfakulcs. Ezért a VHT azt szorgalmazza, hogy a kormány az egész termékpályánál - ideértve a fogyasztói szintet is - csökkentse 5 százalékra az áfát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?