Ezek a cégcsoportok kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon: itt a lista

Ezek a cégcsoportok kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon: itt a lista

agrarszektor.hu
Csányi Sándor cégbirodalma kapta 2019-ben a legtöbb agrártámogatást, több mint 4,7 milliárd forintot - derül ki a K-Monitor elemzéséből. A képzeletbeli dobogó második helyén Mészáros Lőrinc és cégcsoportja áll 3,2 milliárd forinttal, 2019 egyik legnagyobb nyertese azonban a Claessens-család volt, akik 2,1 milliárd forint agrártámogatáshoz jutottak tavaly. Érdemes kiemelni, hogy a tavalyi évben nominálisan rekordösszeget, több mint 800 milliárd forintot tett ki az agrártámogatási kassza, amiből több, mint 80 százalék uniós finanszírozású támogatás volt.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2019-es évben a Vidékfejlesztési Hivatal által közzétett adatok alapján az agártámogatások teljes összege 801.717.198.842 Ft volt - írja a K-Monitor. Ez nominálisan a legnagyobb összeg 2010 óta, melynek oka a vidékfejlesztési pénzek ciklus végi kipörgetése mellett a forint gyengülése is. Immár a második évben nőtt a teljes kiosztott összeg. A több, mint 800 milliárd sokféle támogatásból tevődik össze, de jellemzően (82,7 százalékban) uniós forrásból jön. A két legnagyobb összegű, legtöbbeket elérő uniós támogatási forma egyaránt bővült: a területalapú támogatás 40 milliárddal, a zöldítés 66 milliárddal lett több. A 2019-es adatokat elemezve elkészült a legtöbb agrártámogatást kapott cégcsoportok listája.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Csányi Sándor: 4,7 milliárd forint

Az OTP-vezér céghálójában nem volt nagy mozgás 2019-ben, de így is magasan a legtöbb agrártámogatást kapta tavaly. Csányi pozícióját erősíti, hogy agrárintegrátor cége is van (KITE), ami ugyan támogatást nem hoz, de 12,5 milliárd forint osztalékot termel.

2. Mészáros Lőrinc: 3,2 milliárd forint

Jól teljesített 2019-ben a Lajta-Hanság, 4,2 milliárd forint árbevételt és 543 millió forint adózott eredményt mutatott ki, ami messze jobb az előző öt év teljesítményénél: korábban egy évben sem érte el a forgalom a 3,8 milliárd forintot, a nyereség pedig 65 és 310 millió forint között mozgott. A Talentis Agro is jól évet zárt tavaly, 20 milliárd feletti bevételt és 4 milliárdos nyereséget termelt.

3. Claessens-család: 2,1 milliárd forint

2019 egyik legnagyobb nyertese a folyamatos növekedésével a képzeletbeli dobogóra fellépő belga állattartó Claessens-család. A 2 milliárd forintnál is több agrártámogatásból a területalapú és zöldítésből származó támogatás aránya kisebb volt, a cégcsoport főleg vidékfejlesztési támogatásokat (állatjóléti támogatás) és termelési támogatásokat szerzett.

4. Bódi-család: 1,9 milliárd forint

A 6.000 hektáron gazdálkodó, főleg állattenyésztő hajdúnánási Tedej mögött álló Bódi-család meg tudta őrizni a tavalyi növekedését, és továbbra is a legnagyobb támogatottak között vannak. A cégháló egésze közel kétmilliárdos támogatást szerzett, benne a második legtöbb területalapú támogatást, a zöldítés összege ugyanakkor stagnált.

5. GSD-csoport: 1,7 milliárd forint

2019 másik legnagyobb nyertese a magyar-német csapat által tulajdonolt GSD-csoport, ami 2018-ban még körülbelül egymilliárd, tavaly azonban már több, mint 1,7 milliárd agrártámogatást kapott. A nagy növekedés a Mezőfalvai Zrt. által kapott támogatásnak köszönhető, emellett fontos szerepet kapott a Celldömölki Malom Kft. is.

6. Hunland: 1,6 milliárd forint

Habár a 2018-as év nagy nyertese volt a Bugyi környékén gazdálkodó Hunland cégcsoport, idén már nem fértek fel a képzeletbeli dobogóra. Ennek oka, hogy 1,6 milliárdos támogatásaiknak csak töredékrésze jár területalapon.

Szintén nem a területalapú támogatások, hanem szinte kizárólag a baromfi állatjóléti támogatások helyezik az élmezőnybe a Tranzit csoportot. A Kelet-Magyarország egyik leggazdagabb emberéhez, Szabó Miklóshoz és családjához köthető cégcsoport mozgalmas időszakon van túl, egy francia céggel álltak össze, generációváltás is végbement. A debreceni Tranzit-ker Zrt. egymillliárdot is meghaladó támogatásából 950 millió az állatjóléti támogatás, és mindössze 21 millió a területalapú, 13 millió pedig a zöldítési támogatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?