Ezek a cégcsoportok kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon: itt a lista

agrarszektor.hu
Csányi Sándor cégbirodalma kapta 2019-ben a legtöbb agrártámogatást, több mint 4,7 milliárd forintot - derül ki a K-Monitor elemzéséből. A képzeletbeli dobogó második helyén Mészáros Lőrinc és cégcsoportja áll 3,2 milliárd forinttal, 2019 egyik legnagyobb nyertese azonban a Claessens-család volt, akik 2,1 milliárd forint agrártámogatáshoz jutottak tavaly. Érdemes kiemelni, hogy a tavalyi évben nominálisan rekordösszeget, több mint 800 milliárd forintot tett ki az agrártámogatási kassza, amiből több, mint 80 százalék uniós finanszírozású támogatás volt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A 2019-es évben a Vidékfejlesztési Hivatal által közzétett adatok alapján az agártámogatások teljes összege 801.717.198.842 Ft volt - írja a K-Monitor. Ez nominálisan a legnagyobb összeg 2010 óta, melynek oka a vidékfejlesztési pénzek ciklus végi kipörgetése mellett a forint gyengülése is. Immár a második évben nőtt a teljes kiosztott összeg. A több, mint 800 milliárd sokféle támogatásból tevődik össze, de jellemzően (82,7 százalékban) uniós forrásból jön. A két legnagyobb összegű, legtöbbeket elérő uniós támogatási forma egyaránt bővült: a területalapú támogatás 40 milliárddal, a zöldítés 66 milliárddal lett több. A 2019-es adatokat elemezve elkészült a legtöbb agrártámogatást kapott cégcsoportok listája.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

1. Csányi Sándor: 4,7 milliárd forint

Az OTP-vezér céghálójában nem volt nagy mozgás 2019-ben, de így is magasan a legtöbb agrártámogatást kapta tavaly. Csányi pozícióját erősíti, hogy agrárintegrátor cége is van (KITE), ami ugyan támogatást nem hoz, de 12,5 milliárd forint osztalékot termel.

2. Mészáros Lőrinc: 3,2 milliárd forint

Jól teljesített 2019-ben a Lajta-Hanság, 4,2 milliárd forint árbevételt és 543 millió forint adózott eredményt mutatott ki, ami messze jobb az előző öt év teljesítményénél: korábban egy évben sem érte el a forgalom a 3,8 milliárd forintot, a nyereség pedig 65 és 310 millió forint között mozgott. A Talentis Agro is jól évet zárt tavaly, 20 milliárd feletti bevételt és 4 milliárdos nyereséget termelt.

3. Claessens-család: 2,1 milliárd forint

2019 egyik legnagyobb nyertese a folyamatos növekedésével a képzeletbeli dobogóra fellépő belga állattartó Claessens-család. A 2 milliárd forintnál is több agrártámogatásból a területalapú és zöldítésből származó támogatás aránya kisebb volt, a cégcsoport főleg vidékfejlesztési támogatásokat (állatjóléti támogatás) és termelési támogatásokat szerzett.

4. Bódi-család: 1,9 milliárd forint

A 6.000 hektáron gazdálkodó, főleg állattenyésztő hajdúnánási Tedej mögött álló Bódi-család meg tudta őrizni a tavalyi növekedését, és továbbra is a legnagyobb támogatottak között vannak. A cégháló egésze közel kétmilliárdos támogatást szerzett, benne a második legtöbb területalapú támogatást, a zöldítés összege ugyanakkor stagnált.

5. GSD-csoport: 1,7 milliárd forint

2019 másik legnagyobb nyertese a magyar-német csapat által tulajdonolt GSD-csoport, ami 2018-ban még körülbelül egymilliárd, tavaly azonban már több, mint 1,7 milliárd agrártámogatást kapott. A nagy növekedés a Mezőfalvai Zrt. által kapott támogatásnak köszönhető, emellett fontos szerepet kapott a Celldömölki Malom Kft. is.

6. Hunland: 1,6 milliárd forint

Habár a 2018-as év nagy nyertese volt a Bugyi környékén gazdálkodó Hunland cégcsoport, idén már nem fértek fel a képzeletbeli dobogóra. Ennek oka, hogy 1,6 milliárdos támogatásaiknak csak töredékrésze jár területalapon.

Szintén nem a területalapú támogatások, hanem szinte kizárólag a baromfi állatjóléti támogatások helyezik az élmezőnybe a Tranzit csoportot. A Kelet-Magyarország egyik leggazdagabb emberéhez, Szabó Miklóshoz és családjához köthető cégcsoport mozgalmas időszakon van túl, egy francia céggel álltak össze, generációváltás is végbement. A debreceni Tranzit-ker Zrt. egymillliárdot is meghaladó támogatásából 950 millió az állatjóléti támogatás, és mindössze 21 millió a területalapú, 13 millió pedig a zöldítési támogatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?