2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Óriási változás jön Magyarországon: teljesen átalakul az agrártámogatási rendszer

MTI
A kormány az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések és kialkudott kompromisszumok során olyan új agrártámogatási rendszert alakított ki, amelynek célja a hatékonyság növelése - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Orosházán.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Feldman Zsolt a helyi gazdakör szakmai fórumán azt mondta, a 2023 és 2027 közötti közös agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja majd a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket saját fenntartható termelési gyakorlatához. Az államtitkár kifejtette, a közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektárnál nagyobb gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáranként. Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente - jellemzően az üzemterület felére - önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik növényvédőszer-felhasználást. Ők a szántó, gyep vagy ültetvény területre 81 euró hektárankénti többlettámogatást kaphatnak.

A vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termeszteni. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. A szabályszerű másodvetés alkalmazása megtöri a termesztési tilalmat - tette hozzá. A terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között - mondta. A fiatal gazda támogatás hektáranként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről - tudatta az államtitkár. Feldman Zsolt közölte, az ipari zöldségek termesztési támogatását növelik, csökken azonban az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje. A politikus hangsúlyozta, 2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai.

Feldman Zsolt azt mondta, a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani, annak érdekében, hogy erőforrás-, energia- és inputanyag-hatékonnyá váljon a gazdálkodás. A támogatott területek között szerepelnek az állattartással kapcsolatos fejlesztések, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöld beruházások, illetve a precíziós gazdálkodás, amely révén optimalizált inputanyag-felhasználással nagyobb termésbiztonság érhető el. A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők, az ökológiai gazdálkodást folytatók. A pályázatok feltételei közül pedig kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség - tudatta az államtitkár.

A generációváltást segíti egy új, a január 1-jével hatályba lépő, a gazdaság átadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma - közölte a politikus. A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást: így a többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős területei - tudatta Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?