Nagyot bukhatsz ha nem figyelsz eléggé: tuti tippek a tökéletes bor kiválasztásához

agrarszektor.hu
Még magunknak sem mindig könnyű megfelelően bort választani, hát még ha ajándékba visszük. Nem is gondolnánk, mennyi hibát elkövethetünk borvásárláskor, például ha felkészületlenül megyünk el a boltba, vagy csak a megjelenés alapján választunk bort, esetleg kizárólag az ár alapján döntünk. Elkészült a lista a tíz leggyakoribb bakiról, illetve arról, hogyan küszöbölhetjük ki őket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Te is álltál már tanácstalanul a boltok polcai előtt, szinte beleszédülve a hatalmas kínálatba? Ennek most véget vethetsz, itt van ugyanis a tíz leggyakoribb hiba, amelyet elkövethetsz borvásárláskor, illetve az is, hogyan küszöbölheted ki őket - írja a winelovers.blog.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

1. Felkészületlenül érkezünk a boltba

Rengeteg weboldal, blog és videó van a világhálón, amelyek évjáratokról, borrégiókról adnak információkat, vagy akár konkrét borokat ajánlanak. Vásárlás előtt végezzünk egy kis kutatómunkát, jól fog jönni.

2. Nehezen szabadulunk a márkák bűvköréből

A nagy borvidékekkel és pincészetekkel nyilván nehéz mellélőni, ennek azonban borsos ára van. Tudjuk, hogy a pinot noir hazája Burgundia, de bátran kipróbálhatjuk egy másik, nem a pinot-járól nevezetes, így e tekintetben kuriózumnak számító ország (vagy borvidék), például Új-Zéland pinot-ját is. Emellett érdemes a magyar borokat is szemügyre venni, hiszen itthon is vannak igazi pinot guruk.

3. Nem fogadunk el tanácsokat

Ha megkérjük a vinotékában az eladót (vagy étteremben a sommelier-t), hogy segítsen nekünk, az még nem annak a beismerése, hogy nem értünk a borokhoz. Ők azonban sokkal jobban ismerik a saját kínálatukat, jelentős részét kóstolták is, könnyen meg tudják találni az igényeinknek megfelelőt. 

4. A megjelenés alapján döntünk

Egy szép, figyelemfelkeltő címke mutatós ajándék, de a palack tartalmáról semmit nem mond. Tudjunk meg ezért ennél többet a borról (lásd 1. és 3. pont).

5. Személytelenül választunk

Ha ajándékba vásárolunk, próbáljuk meg felidézni az ünnepelt preferenciáit. Emlékezzünk vissza, hol volt legutóbb nyaralni, melyik borról áradozott, hova készül legközelebb. Csak még személyesebbé válik az egész, ha a palack nyakára akasztunk egy üdvözlőkártyát, amiben leírjuk, miért éppen ezt a tételt választottuk.

6. Mindig az akciókat keressük

A boltok igyekeznek az akciókra terelni a figyelmünket, mivel ők azoktól a boroktól szeretnének megszabadulni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezek jelentik a legjobb választást. Nézzük meg a teljes kínálatot, mielőtt döntünk, akció nélkül is lehet kifogni valami jót.

7. Kizárólag ár alapján döntünk

Az ár és a minőség nem feltétlenül állnak egyenes arányban, sok összetevője van ennek a kérdésnek. Egy kevésbé ismert borvidék, borász vagy szőlőfajta is lehet felejthetetlen élmény - jóval kedvezőbb árért.

8. Megfeledkezünk arról, hogy mihez választjuk a bort

Ugyanaz a bor teljesen másképp viselkedhet attól függően, milyen ételhez isszuk. Ezt is tartsuk szem előtt, amikor döntünk.

9. Alulértékeljük a párlatokat

Pár évvel talán később indult, de a párlatok világában ugyanolyan forradalom zajlik, mint a borokéban. Adjunk ezeknek is egy esélyt, ajándéknak is kiváló ötlet a huszadik üveg bor helyett.

10. Ha borról van szó, csak borban gondolkodunk

Részben az előző ponthoz kapcsolódik: ha nem bort, de nem is párlatot vennénk ajándékba, attól még nem kell teljesen levenni a napirendről a boros témát. Rengeteg boros kütyü, boros rendezvény létezik, de bízhatjuk a döntést a megajándékozottra is egy ajándékutalvány formájában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?