2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Élelmiszer

Nem vonul ki, hanem erősítene a nagy magyar baromfis família

Nem vonul ki a baromfiszektorból a debreceni Tranzit Csoportban érdekelt Szabó-família, hanem közös vállalat formájában szakmai együttműködést kötött az egyik legnagyobb európai baromfipiaci szereplőnek számító LDC-csoporttal. A hazai víziszárnyas piacon vezető szerepet betöltő Tranzit Csoport indoklása szerint a közép-kelet-európai terjeszkedéshez volt szükség a tranzakcióra. Az LDC a magyar cégcsoportban 70 százalékos tulajdonrészt szerez, de a Tranzit irányítása továbbra is a Szabó-famíliáé marad.
 
 

Semmi sem változik – kommentálta az agrárszektor.hu-nak a Tranzit Csoport értékesítéséről szóló híreket Szabó Miklós, a családi vállalkozásként működtetett magyar cégcsoport alapító-tulajdonosa. A bejelentések szerint a nemzetközi baromfipiacon meghatározó, tőzsdén szereplő francia LDC-csoport hetven százalékos részesedést szerez a Tranzit Csoportban, így a magyar tulajdoni arány 30 százalékra csökken.

Szabó Miklós szerint a lépés nem azt jelenti, hogy a Szabó-família – amely a napi.hu száz leggazdagabb magyarról szóló listáján idén a harmincadik helyen szerepel 38,5 milliárd forintos becsült vagyonnal – kivonulna a baromfiszektorból. Éppen ellenkezőleg, további terjeszkedést terveznek Közép-Kelet-Európában, és ehhez kívánják felhasználni az LDC-s tranzakciót. Közös vállalat létrehozásáról van szó, amelynek keretében a Tranzit és az LDC szakmai együttműködést kötött – tette hozzá Szabó Miklós.


Az európai baromfiszektor annyira koncentrált, hogy a tulajdonos szerint csak ilyen jellegű együttműködéssel nyílik valós esély a további piacszerzésre. Ugyanakkor még két-három hónapra lesz szükség, amíg a szükséges versenyhivatali jóváhagyások megszületnek. Az LDC - közölte Szabó Miklós - azzal a feltétellel vállalt részvételt a tranzakcióban, hogy a Tranzitot továbbra is a Szabó-família irányítja. Így minden döntési jogosítvány a család kezében marad, az elnök-vezérigazgató pedig továbbra is Szabó Ákos lesz.

A Tranzit Csoport vezető szerepet tölt be a hazai víziszárnyas-piacon, tavaly pedig megvásárolta a szintén baromfiágazatban érdekelt nyírbátori Bátortrade Kft., illetve több más, vele szorosan együttműködő baromfiágazati vállalkozás baromfitelepeit, vágóhídját és egyéb eszközeit. E tranzakcióval a csoport tevékenységi köre – a pecsenyekacsa- és húsliba-termelés mellé – csirkeneveléssel és -feldolgozással egészült ki, miközben Európa legnagyobb, egy kézben lévő víziszárnyasférőhely-kapacitása jött létre. A Tranzit Csoport tavalyi összárbevétele elérte az 53 milliárd forintot.

A Tranzit a következő időszakban Magyarországon saját beruházásokkal kívánja növelni piaci részesdését, illetve aktívabbá akar válni a régiós tranzakciós piacon is. A tervekben állattartó telepi fejlesztések szerepelnek, de új takarmánykeverőt is létesítenének, míg élelmiszeripari termékportfóliójukat elsősorban továbbfeldolgozott és késztermékekkel bővítenék.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu