Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója az Agrárszektornak elmondta, hogy rendkívül nehéz helyzetben vannak a mezőgazdasági vállalatok Magyarországon, és az igazán nehéz idők még csak ezután jönnek. A kereslet is csökken, főleg a drágább szárnyasok iránt, és vannak már olyan termelők, akik nem tudják finanszírozni a drasztikus költségnövekedést. Az sem kizárt, hogy a hazai fogyasztóknak húshiányra is fel kell készülniük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Menetrendszerűen megérkezett az idén is Magyarországra a vadmadarakkal terjedő madárinfluenza, de ez nem csak a hazai ágazatot sújtó probléma, mivel a járvány több kelet-, illetve nyugat-európai országot is súlyosan érint. Szabó Ákos elmondta, a hatóság figyelemmel követi a történéseket és felszámolja az érintett állományokat, ami önmagában is komoly gazdasági károkat jelent a termelőknek, az ágazatnak és az államnak. Ilyenkor egyéb intézkedéseket is hozni kell, hogy megelőzzék a futótűzszerű elterjedést.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar hatóság gyorsan és hatékonyan reagált most az elrendelt telepítési tilalommal Csongrád és Bács-Kiskun megyében, amelyek a baromfival legsűrűbben betelepített területek. Nem szabad egy kalap alá venni a problémát, hiszen minden baromfifajtát máshogy sújt a madárinfluenza. A hatóság most nem az összes baromfira tiltotta meg az új betelepítéseket, hanem csak kifejezetten a víziszárnyasokra. Csirkét és pulykát továbbra is lehet telepíteni, bár tudomásom szerint pulykaállományt is érintett a kór. De egyik baromfifajnál sem olyan nagy az érintett állományok nagysága, ami ellátási problémát okozhatna

- fogalmazott a Tranzit Csoport vezérigazgatója.

Ami több hónap távlatában hiányt fog generálni, az a mostani betelepítési korlát. Ez szakmailag megalapozott döntés, hiszen így lehet kontrollálni a vírus terjedését. Ugyanakkor a karácsonyi időszakban ahhoz vezethet, hogy nem fog annyi kacsa és liba eljutni a fogyasztókhoz.

Most még nem tudjuk, mekkora kárt fog okozni a madárinfluenza, egyelőre eddig látunk. A hatóság is nagyon rugalmasan követi az eseményeket, ők is azt mondták, hogy amint javulás látszik, a lehető leghamarabb feloldják a telepítési tilalmat. De ha romlik a helyzet, akkor további szigorításokra van szükség. Az nem történhet meg, ami korábban, hogy hónapokra leáll a termelés bizonyos megyékben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Krízisben az ágazat?

Ma a baromfiszektorban további gondokat okoz, hogy a madárinfluenza mellett a „költségkrízis” is veszélyezteti a vállalkozásokat.

Amit az energiahordozókat illeti, nem is tudjuk, milyen árakkal tervezzük a jövő évet. A költségeket nem tudjuk fixálni, illetve csak irreálisan magas árakkal kalkulálhatunk. Ráadásul akkora ármozgások vannak, hogy egy napon belül az áram megawattóránként kerülhet 150 euróba, de akár 300-ba is. 

Fontos megemlíteni, hogy a csirketermelésnél nagyon sok gázt használnak fel, hiszen fűteni kell az ólakat még az utolsó nevelési hétben is. Energiát persze az egész vertikum használ, így például az élelmiszeripar a negyedik legnagyobb energiafelhasználó iparág. A sor itt még nem ért véget, hiszen drasztikusan emelkedtek a fuvarozási költségek, a takarmányárak is extrém magas szinten vannak, valamint a gázolaj ára is megduplázódott. Éppen ezért az üzleti kockázat is nőtt, ami jelentősen visszaveti a termelési kedvet, mert az állattartók nem tudják, hogy a kereslet mennyit csökken az emelkedő árak miatt. A fogyasztók ugyanis nem tudnak vagy nem szeretnének annyi húst venni, mint korábban. Mindez azért jelent kockázatot a termelőknek, mert kérdés, hogy mire felnevelik az állatokat, addigra a piacnak szüksége van-e rájuk annyiért, amennyibe az előállításuk került.

A csirkénél és a víziszárnyasoknál is volt már példa a közelmúltban arra, hogy azt mondták a termelők, inkább nem telepítenek. Sajnos olyan is van, aki már nem tudja finanszírozni az emelkedő költségeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Készülhetnek a magyar fogyasztók a húshiányra?

Nem gondolom. Karácsonykor a víziszárnyasokból lehet hiány, bár kérdés, mekkora volumenre van szükség. Pár hétre előállhat valamekkora hiány, de nem akkora, mint amikor a koronavírus idején pánikszerűen vásároltak fel mindent az emberek és üresen tátongtak a polcok. Erre nem számítok

- vélekedett Szabó Ákos.

Hozzátette, az is inkább a fogyasztói pszichológia miatt volt, mert sokkal többet vásároltak, mint normális esetben. Meg kell ugyanakkor említeni azt is, hogy ha az ágazat masszív veszteséget termel, az még tovább fogja rombolni a termelési kedvet

Az integráció lehet a kulcs?

A Tranzit Csoport vezérigazgatója úgy véli, a baromfiágazat jó helyzetben van az integráltság szempontjából, mert nagy integrációk, rendszerek alakultak ki az elmúlt 10-15 évben. A szakember úgy gondolja, hogy a kialakult helyzetre az egyetlen válasz az erős integráltság lehet, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy egy cégnek monopolhelyzetre kell törnie. Ehelyett erős szövetségeknek kell kialakulniuk a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban a nagy kihívások miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szabó Ákos szerint a következő három-négy évben a hitelezési helyzet „maga lesz a pokol”. A beruházási és forgóeszközhitelekhez egyaránt nehéz lesz hozzájutni, emiatt tőkeerősnek kell lenni. Továbbá óriási beruházási igényre lehet számítani az energiapiaci viszonyok miatt is.

Nem az a kérdés, visszarendeződnek-e az energiaárak, mindenki tudja, hogy már nem lesznek azon a szinten, mint voltak. Inkább az a kérdés, hogyan tudnak alkalmazkodni az új energiapiachoz azok a vállalkozások, amelyek nagy energiafelhasználók. Biztos, hogy ez beruházásigényes feladat lesz. A madárinfluenza is nagyon komoly szakmai kihívást jelent továbbra is, mivel védekezni lehet ellene, de nincs százszázalékos védelem. Ha pedig a tartástechnológiát meg kell változtatni, akkor ezek megint csak beruházásigényes fejlesztések lesznek.

Hogyan maradhatnak talpon ebben a helyzetben a termelők?

A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy a hosszú távú szempontokat a rövid távú érdekek elé kell helyezni. A madárinfluenzával kapcsolatban elengedhetetlen lenne, hogy megfelelő monitoring- és jelentésrendszer működjön az ágazatban, hogy látni lehessen, hol vannak gyanús vagy pozitív esetek. Így könnyebben meg lehetne gátolni vírus elterjedését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sajnos láttuk az elmúlt években, hogy ha nagy mértékben elterjed a madárinfluenza, akkor a betegség kezelhetetlenné válik, ez pedig évekre kihat az ágazat működésére. Nagyon fontos kérdés a tartástechnológia is. A mi cégünk hozott egy nehéz döntést: áttértünk az „all in-all out”- rendszerre a pecsenyekacsa esetében is, ami közgazdaságilag rossz döntés, állategészségügyileg viszont nagyon jó. Így kisebb ugyan a telep kibocsátása, viszont nagyon jól takarítható, sokkal jobb higiéniai feltételeket tudunk teremteni. A kibocsátásunk most a 70 százaléka a korábbinak, cserébe jobban tudunk védekezni a madárinfluenza ellen. Azt gondoljuk, hogy hosszú távon ez megtérül. Erre van most szükség, illetve hidegvérre és gyors reakcióra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03