2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Pálinkának, dísznövénynek: viszik a facsemetét, mint a cukrot

Megnövekedett a kereslet a kertészeti termékkereskedők egyes csemetefajtái iránt, mivel a drága gyümölcs sokakat saját termesztésre sarkall – olvasható a Zalai Hírlap tegnapi cikkében.
 
 

Mivel drága a gyümölcs, egyre többen visznek facsemetét, míg mások azért ültetnek saját fát, mert elegük van a sok agyonvegyszerezett élelmiszerből – állította a lapnak Kovács Bernadett, az Apátfa Kő- és Kertcentrum vezetője. Rajtuk kívül akadnak vevők, akik nem is a termésért, mint inkább díszkertjük szépítésért viszik a fákat.
Az utóbbi években egyre felkapottabbak a régi fajták, amelyek ellenállóbbak, így kevesebb permetezést igényelnek. Példaként az almafafajták közül a batut, a pogácsa- és bőralmát, a körték közül a piros levű vérkörtét és az Ilonkát említi a szakember.

Fontos tényező a csemeték iránti kereslet alakulásában a nemrégiben életbe lépett szabályozás, mely legalizálja házi pálinkafőzést. Tapasztalata szerint ez annyira megnövelte a keresletet a tüskés körte és a szilva iránt, hogy alig győzik az igényeket kielégíteni.

Sajnos sok kajszi- és meggyfa pusztult ki a monília miatt, így ezekből is sokat visznek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu