Történelmi pillanat! - Óriási fúzió Magyarországon

agrarszektor.hu
Beolvad a Szentkirályi Ásványvíz (SZÁ) Kft. a Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), amely az olasz Pasquale család és a Szentkirályit tulajdonló Balogh Levente közös vállalata. A tranzakcióval egy kézbe kerül a SZÁ és a Kékkúti Ásványvíz Zrt., amelyet a projektcégként használt CEMW közreműködésével még márciusban vásárolt meg a svájci Nestlé Waterstől a Pasquale család érdekeltségébe tartozó cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) csoport. Most európai méretekben is meghatározó, évi több mint egymilliárd liter ásványvizet értékesítő holding jött létre, amely a magyar piacon vezető szerepet tölt be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KMV csoport volt az egyetlen, amely nem csupán tőkeerősítést, hanem partneri együttműködést is ajánlott - indokolta a Szentkirályi Ásványvíz (SZÁ) Kft. beolvadását Balogh Levente, a cég tulajdonos-ügyvezető igazgatója. A mai bejelentés szerint az SZÁ a Central European Mineral Water Holdingba olvad be, amely az olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályit tulajdonló Balogh Levente közös vállalata. A Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozójaként bemutatott cseh Karlovarské Minerální Vody (KMV) úgy jön a képbe, hogy a csoport szintén a Pasquale család tulajdonában áll.


MTI-fotó: Marjai János

A mostani tranzakció előzményeként a KMV márciusban megvásárolta a svájci Nestlé Waterstől a Kékkúti Ásványvíz (KÁ) Zrt.-t. és a cég megszerzéséhez a CEMW-t használta fel projektcégként, illetve a cégnyilvántartásban is a CEMW szerepel tényleges tulajdonosként. Az SZÁ beolvasztásával a holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa Balogh Levente lett és ő tölti be a közös vállalat elnöki posztját is. Így - derül ki a most kiadott közleményből - "történelmi eseményként" a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-ben is újra magyar tulajdonos jelenik meg.

A CEMW az anyavállalattal és annak érdekeltségeivel együtt európai léptékben is meghatározó társasággá válhat, és több mint egymilliárd liter ásványvizet, illetve ásványvíz alapú terméket értékesíthet. A tranzakciókkal a holding a magyar piacon vezető szerepet tölthet be, mivel az SZÁ - 14,5 százalék körüli részesedéssel - eddig is az első helyen állt és a Kékkúti is a legnagyobb palackozók között szerepelt. Az Európai Palackozott Víz Szövetség 2013 as adatai szerint a magyar piac Európában a legfejlettebbek közé tartozik, ahol kifejezetten magas, 119 liter az egy főre eső átlagos fogyasztás.

Magyarországon a tulajdonosváltásig a Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozta a Theodora és a Nestlé Aquarel márkákat, illetve forgalmazta a Nestlé Waters nemzetközi termékeit (San Pellegrino, Acqua Panna, Perrier) is. Egyelőre nem tudni, hogy a tranzakciók nyomán hogyan változik a KÁ és a Szentkirályi termékportfóliója, de a CEMW a Szentkirályi és a Kékkúti márkák "biztos jövőjére és nemzeti jellegének megtartására" helyezi a hangsúlyt. A KMV ugyanis nem globális, univerzális márkákat épít, hanem a helyi márkák nemzeti karakterét erősíti, és e stratégiához találta meg a megfelelő partnert Magyarországon Balogh Levente személyében - fogalmaz a közlemény.

A Pasquale család az olasz piacon vezető pozíciót tölt be Acqua Vera márkájával, a cseh KMV pedig a Mattoni, a Magnesia és az Aquila márkákat palackozza, amelyeket húsz országba exportál is. A cég termékportfóliójába természetes és ízesített ásványvizek, forrásvizek és jeges teák is tartoznak, míg a Granini gyümölcsleveket és a Schweppes szénsavas üdítőitalokat licencszerződéssel forgalmazza. A 750 alkalmazottat foglalkoztató cseh vállalat ma Közép-Európa vezető ásványvízgyártójának számít, és palackozóként Magyarország és Csehország mellett Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában van jelen.

Évek óta próbáltam szakmai vagy pénzügyi tőkét bevonni, hogy stabilizáljam és megerősítsem cégem tőkeszerkezetét, de nem sikerült - állapította meg közleményében Balogh Levente, aki 18 milliárd forintos becsült vagyonnal a 34. helyet foglalja el a 100 leggazdagabb magyarról összeállított tavalyi listán. Az SZÁ-t magyar bázisú multinacionális céggé szerette volna építeni, és a további fejlődést szakmai tőke bevonásában látta. A kívánt szakmai tőkebefektetőt azonban a közlemény szerint Magyarországon nem találta meg, ezért választotta az olasz Pasquale családot.

Így most szakmai tőkét vontam be, ha nem is tőkeemelés útján, hanem úgy, hogy a magántőkém megerősítésének eredményeként két tőkeerős tulajdonos konszolidálja nem csak a magyar, de a közép-európai prémium ásványvízpiacot is - fogalmazott Balogh Levente. Szerinte az így megerősített tőkeháttér garantálja a pénzügyi forrásokat a további fejlesztésekhez "az eddigi legnagyobb ásványvíz-társulásban".

A közlemény szerint a CEMW missziója az, hogy - a minőségi ásványvizek itteni piacának konszolidációja mellett - erősítse a magyar márkákat a fogyasztói igények szegmentált kiszolgálásával, illetve kiaknázza a befektetési lehetőségeket Magyarországon és a környező országokban. A tőkeerős tulajdonosi háttér nagyméretű beruházásokat tesz lehetővé a termelési kapacitás bővítésében, a logisztikai bázis megerősítésében, illetve a környezetvédelemben és a termékfejlesztésben. A várható jelentős piaci terjeszkedés a munkahelyek megtartását, illetve növelését alapozhatja meg - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?