Újabb áfacsökkentések: Győrffy-Varga csúcstalálkozó készül

A GDP-növekedés, az államháztartási hiány és az infláció függvényében további élelmiszerpiaci ütemezett áfacsökkentéseket szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely erről megállapodást kötne a kormánnyal. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ügyben várhatóan már a jövő héten tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megállapodást kötne a kormánnyal a NAK annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszereknél további ütemezett áfacsökkentéseket lehessen végrehajtani - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Győrffy Balázs. Szerinte a megállapodásban rögzíteni kellene, hogy a hazai élelmiszerpiacon szükség van újabb áfamérséklésekre, mivel ezeknek piactisztító és keresletnövelő hatásuk van.

A NAK a további áfacsökkentéseket a fontosabb gazdasági mutatók alakulásához kötné. Így elsősorban a GDP-növekedést, az államháztartási hiányt és az inflációt vennék figyelembe, de Győrffy Balázs ezzel kapcsolatban konkrétumokat egyelőre nem kívánt közölni. Mindenesetre az elképzelések szerint újabb élelmiszertermékeknél léphetne életbe 5 százalékos áfakulcs, ha a gazdasági mutatók megfelelően alakulnának.

Az ütemezett áfamérséklések előkészítése érdekében a NAK elnöke várhatóan már a jövő héten egyeztet Varga Mihállyal. Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium az utóbbi időszakban többször is deklarálta, hogy egyetért a további áfacsökkentésekkel.

Az elmúlt években már több terméknél - így a sertésnél, a szarvasmarhánál, a juhnál, a baromfinál, a tojásnál és a friss tejnél - mérséklődött 5 százalékra az áfa, a jövő évtől pedig a hal áfáját viszik le erre a szintre. Győrffy Balázs szerint különösen fontos lenne, hogy 2018. január elsejétől a hosszan eltartható - UHT, ESL - tejeknél is 5 százalékos áfa lépjen életbe. Legkésőbb 2019-től pedig a kenyérféléknél és a pékáruknál, illetve a zöldségeknél és a gyümölcsöknél kellene csökkenteni a kulcsot, ha e termékeknél az adómérséklést a jövő év elejére nem lehetne előrehozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?