2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Európai Unió

7 milliárdforint az állategészségügyre

Az Európai Unió illetékes agrár-szakbizottsága jóváhagyta azt a magyar miniszteri rendelettervezetet, mely alapján az állattartó gazdálkodók több mint hétmilliárd forinthoz juthatnak, hiszen ennyi jutna az állatbetegségek megelőzését szolgáló állategészségügyi támogatásoknak alapot adó kerethez. Ehhez hozzátartozik, hogy az abrakfogyasztó állatokat tartó gazdálkodók egy része még az előző évi támogatásokat sem kapták meg.
 
 

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT titkára arról számolt be, hogy az unió, a szervezet szakértőjének közreműködése révén hagyta jóvá a rendelettervezetet. Hozzátette, hogy a VHT, az eddigi gyakorlattól eltérően, nem vesz részt a támogatások eljuttatásában, mivel azt közvetlenül kapják meg a gazdálkodók. A szakmai szervezet a folyamat sürgetésében nyújtott segítséget az EU-s eljárásban.

Az állatgyógyászati vizsgálatok, valamint a gyógyszerek állami finanszírozását teszi levetővé az állategészségügyi rendelet, tehát a továbbiakban ezen vizsgálatok, és készítmények költségeit a Magyar Állam átvállalja a tenyésztőktől.

Ez úgy fog megvalósulni, hogy a nemzeti forrásból kifizetett 7,05 milliárd forint nagyobbik felét, tehát 5,7 milliárd forintot kapnak az úgynevezett egyéb állatfajták, ilyen például a sertés, a juh, a kecske, a vadállomány, vagy a szarvasmarha ágazat. Ennek az összegnek is a nagyobbik fele, 80-85 százaléka jut a sertéstartó gazdálkodásoknak.

A fennmaradó, közel 1,3 milliárd forintot a baromfitartó gazdálkodások állategészségügyi prevenciója kapja – tette közzé az MTI.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu