2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Európai Unió

Mindig is vonzott az önellátás gondolata - interjú Medve Ágnes fiatal gazdával

Medve Ágnes 1972-ben született, eredetileg némettanár végzettséggel rendelkezik, de gyerekkora óta foglalkoztatja a mezőgazdaság gondolata. Férjével együtt legelőket tartanak fenn, valamint cukorrépát és kukoricát termesztenek. A Fiatal Gazda pályázaton 2008-ben nyert, a pénzből egy használt Deuz - Fahr bálázót és egy szintén használt Niemeyer kaszát vásárolt.
 
 

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

2000-ben Szegeden végeztem német tanárként az akkori JGYTF-en. Szüleim agrármérnökök, gyakorlatilag születésem óta foglalkoztam mezőgazdasággal, állatokat tartottunk, és a kertünkben megtermett a számunkra elegendő zöldség és gyümölcs. Fontosnak tartottam, hogy saját gyerekeimet is ilyen körülmények között neveljem, mindig is vonzott az önellátás gondolata.

 

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Nyaralóként kerültem Nemesvitára 2001-ben, ahol a későbbi férjemet megismertem. Ő akkor 8 ha. gyeppel rendelkezett, lovaglás oktatással és lovak belovaglásával foglalkozott. Miután összeházasodtunk, célul tűztük ki a legelő bővítését, saját magunk részére a munkahelyteremtést. Jelenleg 17 ha. legelővel rendelkezünk , 20 ha-on cukorrépa, 5 ha-on pedig kukoricatermelést folytatunk. Férjem bálázást vállal a környező területeken.

 

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Termelési együttműködésben állok a Fehér és Társai Termelői Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel, akiktől vetőmagot és mezőgazdasági szolgáltatást kapok termésért cserébe. 2008-tól tagja vagyok a Kapos Környéki Gabona Szövetkezetnek, amin keresztül kukoricát értékesítettem.Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Valóban, sok fejtörést okozott a szárazság és az emelkedő gázolajárak, de év végére sikerült jó szerződéseket kötni és ezt az évet is sikeresen zártuk.


Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

2008-ban kaptam kézhez a határozatot, melyben értesítettek a pályázat pozitív elbírálásáról. Az összeg 90 %-át kaptuk meg, ezt földvásárlásra fordítottuk, ill. sikerült egy használt Deuz - Fahr bálázót is vásárolnunk, valamint egy használt Niemeyer kaszát.Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

A Fiatal Gazda pályázaton kívül eddig még nem pályáztam, interneten tájékozódom a lehetőségekről.Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

A 17 ha. legelőn később szénatermelést szeretnénk folytatni, ehhez szeretnénk a bálaszállításhoz szükséges gépeket megvásárolni. A 20 ha-on pedig vetőmagtermesztéssel szeretnék foglalkozni a jövőben. Életem nagy célja már beteljesült : munkahelyteremtés saját magam számára.Adatok:

Név: Medve Ágnes

Születési hely, idő: Dunaújváros, 1972.09.14.

Iskolák: Vendéglátóipari Főiskola
Tanárképző Főiskola
Georgikon Felnőttképzési Intézet Aranykalászos tanfolyam

Ágazat: szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, gyepgazdálkodás

Gazdaság területe: 42 ha

Alkalmazottak száma: nincs

Elnyert támogatások: fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás jogcím

Családi állapot: férjezett


Elérhetőségek:

Lakcím: 8311 Nemesvita, Dózsa u. 21.

Tel: 06 30 864 29 50

E-mail: medveagnes@freemail.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben