Növekszik az aggodalom: mit csinál Brüsszel az agrártámogatásokkal?

agrarszektor.hu
Számos aggodalmat fogalmaznak meg a visegrádi országok (V4) a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban. Egyetértenek azzal, hogy az erős KAP-nak meg kell maradnia, de problémák lehetnek az egyszerűsítéssel, az úgynevezett termeléshez kötött támogatásokkal és a zöldítéssel is. A V4-ek elfogadhatatlannak tartják, hogy Brüsszel KAP-pénzeket más célokra - például a migránsválság kezelésére - csoportosítson át.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Közös Agrárpolitikának a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklusban is erős, kétpilléres rendszeren kell nyugodnia - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a V4-ek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) parlamenti mezőgazdasági bizottságainak budapesti ülése után. Az I-es pillérben jelennek meg továbbra is a közvetlen és a piaci támogatások, míg a II-es pillér a vidékfejlesztési, társfinanszírozott programok támogatására szánt összegeket tartalmazza majd.

Egyszerűsítés, stratégiai tervek

Aggodalmat vált ki ugyanakkor, egyszerűsödik-e a támogatási rendszer. Az államtitkár szerint minden tagország azt szeretné, ha az adminisztrációs terhek csökkennének, de az Európai Bizottság jelenlegi javaslatában most olyan változások körvonalazódnak, amelyek nem ebbe az irányba mutatnak. A testület tervezete szerint például a tagállamoknak stratégiai tervet kellene mindkét pillérre készíteniük, amelyre eddig csak a II-esben volt szükség. Az I-es pilléres támogatásokat viszont éves szinten, rövidtávon igénylik a gazdák, illetve fizetik ki a tagállami ügynökségek, ezért a stratégiai tervre irányuló tárgyalási folyamat lassíthatja a kifizetéseket és növelheti az adminisztrációt - húzta alá Czerván György.

Termeléshez kötött támogatások

Problémát okozhatnak a termeléshez kötött támogatások is, mivel e témakör a 2020 utáni KAP-ról szóló, hivatalos bizottsági közleményben nem szerepel. Magyarország számára e kérdés azért is lényeges, mert az unió által engedélyezett legnagyobb mértékben használjuk ki a termeléshez kötött támogatási lehetőséget, évi mintegy 61 milliárd forint értékben.

Zöldítési változások

Várhatóan változik a zöldítési jogcím is, amely mai formájában meg is szűnik. 2020-tól minden környezetvédelmi és természetvédelmi feltételrendszer más támogatások feltételrendszerében jelenne meg. Ez pedig Czerván György szerint szintén aggodalomra ad okot, mivel megvan annak a valószínűsége, hogy bonyolódik a támogatási rendszer és növekszik az adminisztráció.

Ez lesz a tárgyalási menetrend
A 2020 utáni KAP-pal kapcsolatban az uniós szakbizottságok februárban tárgyalnak a közvetlen támogatásokról, márciusban pedig a vidékfejlesztési forrásokról. Áprilisban már az állam- és kormányfők döntenek az EU 2020 utáni költségvetéséről, így ezután kiderül az is, mekkora lesz az agrárbüdzsé. A részletszabályokat ezután dolgozzák ki, és várhatóan 2019 első negyedévére véglegesítik.

Pluszcélok és migránsügy

A V4-ek az új KAP-ban csak olyan többletvállalásokat tartanak elfogadhatónak, amelyeket a gazdák befolyásolni tudnak. A csoport - nyomatékosította az államtitkár - elvárja, hogy a többletvállalásokhoz többletforrások is kapcsolódjanak. Azokat az elképzelések pedig, amelyek az agrárpénzek egy részét más uniós politikai célokra (például a migránsválság finanszírozására) csoportosítanák át, a V4-ek végképp elutasítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?