2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Európai Unió

Október végéig igényelhető támogatás az erdőszerkezet átalakításához

A Magyar Agrárkamara felhívja az erdőgazdálkodók figyelmét, hogy október 31-ig igényelhető támogatás az erdőszerkezet átalakításához. Az ehhez kapcsolódó nem termelő beruházások esetében a támogatás mértéke hektáronként akár 2.090 eurónak megfelelő forintösszeg is lehet. A támogatási kérelmeket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kell beadni.
 
 

Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. Ebbe a körbe tartozik a leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelyre jellemző természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve a több szintes állományszerkezet kialakítása. A 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet értelmében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás az alábbi tevékenységek elvégzésére igényelhető:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás (1.400 eurónak megfelelő forintösszeg/ha);

b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:

 • fafajcserével (1.019 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
 • fafajcserével, tuskózással, gyökérfésüléssel (1.670 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
 • fafajcserével, fainjektálással vagy tuskókenéssel (2.090 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás (496 eurónak megfelelő forintösszeg/ha)

A telepítéshez a támogatásra jogosult erdőgazdálkodók kizárólag igazolt származási bizonyítvánnyal rendelkező erdészeti szaporítóanyagot használhatnak fel. A támogatott területeken erdőrészletenként, részterületenként a területhatár állandósítását legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtásáig el kell végezni, és a jelöléseket a kötelezettségvállalási időszakban végig fenn kell tartani. A jogcímnél a legkisebb támogatható terület 1 hektár. Az a) és c) pontok esetében a támogatható terület legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet. A b) pont esetében pedig legalább 1 hektár területű teljes erdőrészlet vagy részterület. A részterületeknek együttesen el kell érnie az 1 hektárt.

Egy támogatási kérelemben többféle szerkezetátalakítási tevékenység elvégzését és azokon belül több erdőrészletet is meg lehet jelölni. A támogatási kérelmeket elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu