2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Európai Unió

Sok vagy kevés? - Így értékelik a rendkívüli milliárdokat

Összesen 2,9 milliárd forintnak megfelelő összeget használhat fel Magyarország a tejválság kezelésére abból az 500 millió eurós csomagból, amelynek felosztásáról szeptember 15-i luxembourgi ülésükön döntöttek az uniós agrárminiszterek. Hazai vélemények szerint a 2,9 milliárdos keret nagyobb az uniós termelésen belüli magyar részaránynál, de jóval kevesebb az elmúlt időszakban elszenvedett hazai tejágazati veszteségeknél. Egyelőre nem tudni, Magyarország hogyan oszthatja el az összeget, de a terméktanács szerint abból a termelőknek és a feldolgozóknak egyaránt kapniuk kellene.
 
 

Kiemelkedő magyar agrárdiplomáciai sikerként értékelte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy az uniós agrárvezetők szeptember 15-i luxembourgi tanácsülésükön 2,9 milliárd forintos rendkívüli támogatást szavaztak meg Magyarországnak a tejválság kezelésére. Magyarország támogatása így abszolút értékben és arányaiban is nőtt, mivel egy 2009-es hasonló helyzetben csak egymilliárd forintot kaptunk – fogalmazott az MTI-nek a miniszter.

Az uniós agrárminiszterek most egy 500 millió eurós csomagot osztottak fel, amelyet a tej- és a sertésszektor vehet igénybe az orosz embargó, a felvásárlási árak csökkenése és az idei aszály miatt. Az összegből a tagországok 420 millió eurót kapnak „nemzeti boríték” formájában a tejválság kezelésére, míg 80 millió eurót a sajt, a sovány tejpor és a sertéshús magántárolási támogatására használhatnak fel.


MTI-fotó: Bruzák Noémi


A magyar tejágazat csak az orosz embargó miatt 5,5-6,0 milliárd forintos veszteséget szenvedett, így a 2,9 milliárd forintos összeg nem oldja meg a gondokat – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ha viszont azt nézzük, hogy Magyarország egy százalékkal részesedik az unió teljes tejtermeléséből és termelésarányosan csak 1,5 milliárd forint – literenként nagyjából egy forint – támogatás járt volna, a 2,9 milliárdos keret az elnök szerint sikernek is nevezhető.

Sok múlik azon is, hogy a 2,9 milliárdos összeget miként lehet majd felhasználni, de az elosztási feltételek egyelőre nem ismertek. Az elnök úgy véli, a megszavazott forrásokból a hazai tejtermelőknek és –feldolgozóknak egyaránt részesedniük kell, és a keret felhasználásáról szóló egyeztetéseken – az agrártárca stratégiai partnereként – a terméktanács is részt kíván venni.

A tejpiaci magántárolási plusztámogatás – tette hozzá Mélykuti Tibor – Magyarország számára nem jelenthet megoldást, mivel sajtból nem állítunk elő akkora mennyiségeket. A tejpornál pedig az okoz gondot, hogy hatékony porító hiányban az előállítási költségek az intervenciós és a piaci árakat is meghaladnák. 

Így harcolták ki a pluszpénzeket heves brüsszeli tüntetéseiken az európai tejtermelők.

Az elegedetlenség miatti további demonstrációk is lehetnek, akár Magyarországon is.

Ezeket az intézkedéseket helyezte még kilátásba Brüsszel.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu