Megkezdődött a nagy tüntetés - Megbénult a városközpont (4., videó)

agrarszektor.hu
Megbénították ma Brüsszel forgalmát azok a tejtermelők, akik az alacsony tejpiaci árak miatt tüntetnek az Európai Bizottság épülete előtt. Mint az agrárszektor.hu korábban beszámolt róla, a megmozduláshoz magyar termelők is csatlakoztak. Eközben az uniós agrárminiszterek rendkívüli ülésen tárgyaltnak a válságkezelő mechanizmusok bevezetéséről. Magyarországot az ülésen nem Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hanem Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte. A brüsszeli tüntetők kilátásba helyezték, hogy a megmozdulásokat minden EU-tagállamra kiterjesztik, ha nem születnek megfelelő uniós intézkedések. Az agrárminiszterek most 500 millió eurós mentőcsomagról döntöttek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kétszáz traktorral vonultak ma délelőtt az elégedetlen tejtermelők Brüsszel EU-negyedéhez, ahol az Európai Bizottság épületében tartják rendkívüli ülésüket a tagállami szakminiszterek. A demonstrációt az európai tejtermelők ernyőszervezetének számító Európai Tejtanács (EBM) és az európai termelőket, illetve szövetkezeteiket tömörítő Copa-Cogeca szervezi. Az eseményre - írja az MTI - tegnap este óta érkeztek a traktorok, és a rendezvényhez eddig több ezer gazda csatlakozott. Az agrárszektor.hu korábbi információi szerint a megmozduláshoz a magyar gazdák is csatlakoztak.

Az agrárminiszterek a tejpiaci válságról tárgyalnak a mai rendkívüli ülésen. A szakminiszterek olyan intézkedéseket vezetnének be, amelyekkel kompenzálnák a gazdák veszteségeit.

Az agrárszektor.hu értesülései szerint a mai agrárminiszteri tanácsülésen Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli. Az ülésen nem vesz részt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki az MTI tudósítása szerint ma legeltetéses állattartást kiszolgáló természetvédelmi területkezelési központot adott át a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál (BNPI).

Így érkeztek meg a demonstrálók első traktorjai tegnap éjszaka Brüsszelbe:

A magyar piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács augusztusban tizenkét pontos javaslatcsomagot állított össze, most pedig újabb intézkedéseket kért a kormánytól, illetve Brüsszeltől. 

A szervezet a következő újabb beavatkozásokat látja szükségesnek:

Nemzeti hatáskörben:

- A fogyasztói folyadéktejek áfakulcsa csökkenjen 5 százalékra 2016. január 1-től.

- Enyhítsék a hazai kereskedelmi láncokat sújtó terheket. Az Európai Bizottság által felfüggesztett élelmiszerlánc-felügyeleti díj helyett maradjon a korábbi, egységes fizetési rendszer, hogy a hazai tej- és tejtermék-értékesítés polci aránya növekedjen.

- A 2015-re meghirdetett tejtermelői támogatásokat az idei naptári évben maradéktalanul fizessék ki, illetve növeljék az előleg mértékét.

- A kormány tegyen határozott lépéseket a magyar-kínai bilaterális kereskedelmi megállapodás és állatorvosi egyezmény megkötésének érdekében, illetve tárja fel és oldja meg a dél-kelet európai térségbe irányuló tejtermék-export esetleges problémáit.

Európai Uniós szinten:

- A magyar tejágazat szereplői - a tejtermelők és a feldolgozók - a balti államokhoz hasonlóan kapjanak kompenzációt az orosz embargó miatt elszenvedett veszteségek csökkentésére. A hazai feldolgozók a válságban legjobban érintett félkemény sajtok piacán legalább 3-4 milliárd, a dobozos tejeknél minimum 2-3 milliárd forint vesztességet szenvedtek az embargó életbe lépése óta

- Magyarország az unión kívüli tejtermék-kivitel élénkítése érdekében kezdeményezze, hogy Brüsszel újbóli, ideiglenes exporttámogatást vezessen be, illetve legalább 25 százalékkal emelje az intervenciós árat. A sajt, a vaj és a tejpor magántárolási támogatását - tagállamokra lebontva - nyissák újra legalább az orosz embargó idejére. Emellett a finanszírozási nehézségek miatt előfinanszírozási lehetőség bevezetése is szükség lenne.

Ma pontokba foglalták követeléseiket a Brüsszelben tüntető tejtermelők is. Szerintük a következő lépésekre lenne szükség a válság felszámolásához:

- Be kell vezetni egy "Piaci Felelősség Programot".

- Olyan felvásárlási árakat kell megállapítani, amelyek legalább a termelési költségeket fedezik.

- Az úgynevezett kiegészítő illetéket a tejmennyiség csökkentésére kell felhasználni.

- Azok a gazdák, akik csökkentik a megtermelt tej mennyiségét, kapjanak kiegészítő juttatásokat.

- Az intervenciós árakat addig kell növelni, amíg csökken a tejmennyiség. Ellenkező esetben további túltermelés várható.

- Az exportorientált megoldások nem megfelelők. Az uniós tej importját Oroszország betiltotta, Kína korlátozta, a többi célország pedig várhatóan nem csökkenti a tejtermelését az uniós tejfeleslegek miatt.

- Valós piaci felmérésre van szükség, mert a bizottság jelenleg a jövőbeni piacok illúziójával hitegeti a termelőket.

Még nagyobb tüntetések jöhetnek

A gazdálkodók kilátásba helyezték, hogy a tüntetést az összes európai tagállamra kiterjesztik, ha az uniós szakminiszterek nem tesznek javaslatot hatásos válságkezelő mechanizmusok bevezetésére. Romuald Schaber, az EBM elnöke szerint az uniós tejpiac komoly túltermeléssel néz szembe, így néhány országban már 20 cent körül alakul a tej literenkénti felvásárlási ára. Ha a bizottság nem tesz a túltermelés ellen, az árak tovább csökkennek majd és a tagállami szintű erőfeszítések hiábavalónak tűnnek.

500 millió eurós csomagról döntöttek

Az uniós agrárminiszterek a demonstráció ideje alatt 500 millió eurós átfogó intézkedéscsomagot fogadtak el. Jyrki Katainen, az uniós mezőgazdasági és halászati tanács rendkívüli ülésének vezetője szerint az 500 millió eurós csomagot azonnal felhasználhatják a termelők.

A bizottság az intézkedéssel nem csak a gazdák jelenlegi nehézségeit oldaná meg, hanem a piacokat is stabilizálná. A mentőcsomag kiemelt figyelmet szentel azoknak az uniós országoknak, amelyek piacait különösen hátrányosan érintette a válság.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?