2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Európai Unió

Szabadkereskedelem Dél-Amerikával? Aggódnak a magyar baromfisok és etanolgyártók is

Lehet, hogy az autóiparnak jó, de az agráriumnak hátrányos a Dél-Amerikai országaival kötendő szabadkereskedelmi megállapodás - hallatják a hangjukat az ágazati szereplők itthon és Európában. A magyar agrárium több fronton is támadva érzi magát.
 
 

Az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről a múlt héten született meg a politikai megállapodás, de azt még meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek, a tagállamoknak és a Mercosur-országoknak is. A tárgyalások húsz éve húzódnak és még évekbe telhet, mire az egyezmény érvénybe is lép. Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke történelmi pillanatként írta le a megállapodást, amely felpörögeti az EU exportját olyan áruk területén, mint az autók, gépek, kemikáliák, gyógyszerek, ruházat és cipők. "Ez a megállapodás világosan hitet tesz a nyitott, fair, fenntartható és szabályozott kereskedelem mellett"  - mondta Juncker a G20-csúcstalálkozón, Oszakában.

Viszont az agrárium Európa-szerte tiltakozik ellene, mert az egyezmény szerint cserébe Dél-Amerikából igen alacsony vámmal lehetne behozni nagy mennyiségben marhahúst, baromfit, tojást, cukrot, etanolt és egyéb termékeket. A magyar agrárium szereplői az olcsó és rossz minőségű dömpingárutól félnek - derült ki a Világgazdaság összefoglalójából. Az egyezménynek Magyarországra nézve talán egyedüli pozitív hozadéka, hogy az autógyárak egyedi termékei jobban fogyhatnak Dél-Amerika országaiban. 

Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár

 - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A lap címlapos elemzésben foglalkozik a kereskedelmi megállapodással. Sorra szólalnak meg a magyar agrárszektor szereplői, akik szerint az egyezmény egyértelműen hátrányos a magyar agráriumra. Az indoklás szerint az európai termelők költségei ugyanis - jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt - lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna.

Fotó: Euronews

"Rögzíteni kell a megállapodásban, hogy csak az uniós szabványok szerint előállított baromfihúst szállíthassanak be az európai piacra, amit szigorúan ellenőrizni is kellene" – mondta Csorbai Attila a lapnak. "Brazília erre nincs felkészülve, egy gombnyomással nem állítható át a termelés például a telepi szintű szalmonellamentesítésre" – tette hozzá. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint

Magyarországon a baromfitermelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanol- és bioüzemanyag-előállítók szembesülnek leginkább

a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy „fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról”.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben