Egyre több a pusztító tűz a földeken: így fékezik meg őket az élelmes gazdák

Egyre több a pusztító tűz a földeken: így fékezik meg őket az élelmes gazdák

Szászi Zoltán
Magyar és nemzetközi szakértők is több évtizede ismerik az állatartás szerepét a füves élőhelyek konzerválásában. Azonban a legelő állatok a pusztító tüzek megfékezésében is óriási szerepet játszhatnak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Euronews a hétvégén számolt be róla, hogy az Ibériai-félszigeten egyre inkább legelő állatokkal küzdenek a bozóttüzek ellen. Portugáliában például egy mára majdnem kihaló félbe került, ősi lófajta, a garrano ló vette magára a tűz-megelőző önkéntes szerepét. A garrano egy olyan pónifajta, aminek őseiről már a paleolitikumból maradtak fent barlangrajzok. Bár évezredeken át változatlan eleme volt az ibériai tájnak, a huszadik század alatt kiesett a pikszisből a mezőgazdaságban, és valamikori hetvenezres egyedszámról a populációja az 1990-es évekre háromszáz egyedre esett. Ma a vadonban élő, illetve ridegtartásban lévő garrano lovak a portugáliai Serra da Cabreira jehységben lelhetők fel.

A portugál fajtamegőrzési törekvéseknek hála a garrano lovak populációja ma 1500-ra tehető, és a helyiek új szerepet adtak az ősi ibériai hátasoknak: A legeltetésükkel a bozótosok vegetációjának ritkítása segít a tüzek megakadályozásában. Különösen a villanypóznák tövében levő növényzet az, amit legpraktikusabban ezek a pónik tudnak kezelni, és szorgos munkájuk közben napi harminc kilogramm növényzetet is képesek lelegelni.

A szomszédos Spanyolország hasonló fenntartható legeltetéses tűzprevenciót próbál meghonosítani. A spanyolok a veszélyeztetett, ikonikus európai bölényhez fordultak az erdőtüzek és bozóttüzek megfékezése érdekében. Jesús González Ruiz, az Európai Bölényrezervátum igazgatója elmondta a Euronews-nak, hogy az európai bölény kritikus szerepet játszik az erdők és a bozótosok egészségének megőrzésében. Ezek az állatok gyakorlatilag a természet erőgépei, majdnem válogatás nélkül képesek lelegelni bármilyen vegetációt, körülbelül 130 féle növényfajból táplálkoznak. A legelésük megújítja a növényzetet, és nagyon fontos szerepet játszanak a talajnövényzet elburjánzásának megakadályozásában, ami egyenesen csökkenti a tüzek kitörésének a kockázatát. A spanyolok egyébként azt remélik, hogy ezek az öko-legeltetési technikák Európa más részein is meghonosíthatók.

Andalúziában megéri tűzmegelőző pásztornak lenni

A legeltetés az élőhelyek megőrzésében és a bozóttüzek megakadályozásában több évtizede ismert gyakorlat. Az Európai Erdészeti Intézet (aminek egyébként egyik tagja a Soproni Egyetem) az európai konzervációs és megelőzési jó gyakorlatok között tartja számon a spanyol andalúziai preventív legeltetési programot. Bár korábban a mediterrán életközösségekben a sivatagosodást kötötték a legeltetéshez, különösen a túllegeltetés miatt, az ezredfordulóra megváltozott az állattartás és a természetvédelem kapcsolatának megítélése. A spanyolok Andalúziában 2003-ban kezdték el a tesztelési periódusát egy új támogatási keretrendszernek, ami aztán 2005-ben indult. A RAPCA program 2016-ig 223 pásztornak biztosított támogatást, a helyi környezetvédelmi és vízügyi ügynökséggel való szerződéses alapon, amiben az állattartók bizonyos növénymennyiség lelegeltetését vállalták, az adott területen 90 százalékkal csökkentve a lágyszárú, és 75 százalékkal a bozótos növényzet mennyiségét. Ez Andalúziában komoly segítség volt, mivel a régióban 4,6 millió hektár erdős terület található, amik különösen sérülékenyek a tovább terjedő bozóttüzekkel szemben.

Az indián rezervátum kecskéket toborzott tűzoltónak

A legeltetés szerepe a természetvédelemben és a katasztrófák megelőzésében Amerikában sem ismeretlen. Július elején a los angeles-i ABC7 csatorna számolt be róla, hogy Kaliforniában a San Manuel indián rezervátum tűzoltósága legelő kecskenyájakkal küzd a bozóttüzek ellen. Kalifornia régóta küzd a szárazsággal és az erdőtüzekkel. Azonban a San Bernardino-hegységben, ahol a rezervátum területei megtalálhatóak, a nagy téli csapadékmennyiség miatt robbanásszerű növekedésnek indult a bozót és az aljnövényzet, ami a bozóttüzeiről híres hegyekben szinte időzített bomba. A túl sűrűre nőtt bozót kigyulladása pedig a közeli településeket, legelőket, és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetheti, ezért az autonóm rezervátum kecskenyájakat vetett be a növényzet ritkítására.

A négyszáz hektárnyi területen legeltetett kecskenyájak különösen szemmagasságban szeretik lelegelni a növényzetet, ami pedig az őshonos fajok megújulásának is kedvező. Christopher Nelson, rezervátum helyettes tűzoltóparancsnoka elmondta a hírcsatornának, hogy a program már öt éve tart, és nagyon hatékony a tüzek terjedési útvonalának elvágásában, mivel az utak környékén kialakuló, emberi eredetű tüzek aztán tovább terjednének a közeli völgyekbe, nyílt füves területekre, és a kecskenyájak legeltetésével biztonságos övezeteket lehet kialakítani. A rezervátum tűzoltósága szerint az elmúlt öt évben a régió erdőtüzei jelentősen csökkentek a gondos tűzoltó kecskék áldásos munkájának köszönhetően.

A magyar természetvédelemben is fontos a legeltetés

A legelő állatoknak a füves ökoszisztémákban játszott szerepe a magyar szakemberek számára is régóta ismert dolog. A Kiskunsági Nemzeti Park például nagy figyelmet fordít a védett, füves területek legeltetésére. A birkával való legeltetés felborítja a füves sztyepprétek törékeny egyensúlyát, a gyep fajszegénnyé válhat, ám szelektív legeltetéssel lehet növelni az ökológiai diverzitást. A Kiskunsági Nemzeti Park egyébként a szürkemarha fajtamegőrzésében is fontos szerepet játszik, és ezeknek az állatoknak a védett gyepes területen való legeltetése különösen fontos a füves ökoszisztémák mozaikosságának megőrzésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?