Új őrület a magyar kertekben: sokan már így ültetnek növényeket itthon is

agrarszektor.hu2025. október 16. 08:44

A kanadai Jean-Martin Fortier nemzetközileg már több mint negyedmillió példányban eladott, tíz nyelven megjelent könyvét most végre magyarul is kézbe vehetik mindazok, akik belevágnának az árutermelő biokertészkedésbe, vagy fejlesztenék meglévő gazdaságukat, esetleg hobbikertészként új szintre emelnék saját maguk és családjuk ellátását. A könyv korábbi, angol nyelvű kiadása (The Market Gardener) és az általa bemutatott biointenzív kertészeti módszer a hazai sikeres zöldségtermesztő gazdaságokban már alapműnek számít. 'A zöldségkertész' című könyv itthon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) gondozásában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával jelent meg.  

A kanadai Jean-Martin Fortier az élő példa rá, hogy kis területen jövedelmező zöldségtermesztést folytatni nem csupán álom. A nemzetközileg elismert szakember és felesége húsz éve működtetik nyereségesen árutermelő biogazdaságukat alig több mint fél hektáron, amivel 200 családot látnak el rendszeresen friss zöldségekkel, miközben termelői piacra, éttermekbe is szállítanak. A biointenzív kertészeti gazdálkodási forma viszonylag kis tőkével elindítható, kis területen is hatékonyan működik, és akár városi környezetben, a városszéli kiskertekben is nyereséges lehet.  

A modell egyre több olyan fiatal kertész számára nyújt vonzó alternatívát, akik a minőségi, értékteremtő vidéki életformát keresik. Ugyanakkor csakis a fogyasztói oldallal együtt lehet életképes: szerencsére egyre többen keresik a helyben termelt, egészséges és minőségi élelmiszereket. A biointenzív szemlélethez ezért szorosan hozzátartozik a termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolata, valamint a vásárlók részéről a tudatos élelmiszerfogyasztási szokások

- mondta el Dr. Drexler Dóra, a könyvet kiadó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. 

Hazánkban az első biointenzív szemléletű zöldségkertészetek a 2000-es évek elején indultak, akkor még a szükséges tudást az internetről vagy angol nyelvű szakkönyvekből szerezték be a kezdeményezők.

Ha annak idején kezünkbe kerül ez a könyv és értőn olvassuk, számos súlyos hibát és felesleges vargabetűt elkerülhettünk volna! Mi csak évekkel később találkoztunk 'A zöldségkertésszel', addig a saját kárunkon tanultunk, busásan megfizetve a tanulópénzt. Az olvasónak azonban immáron magyar nyelven is rendelkezésére áll a tudásanyag, hogyan állíthatja elő a természettel együttműködve a saját élelmét, termelheti meg más emberek egészséges táplálékát, miközben etikus, jól felépített vállalkozást működtet. Mert pontosan ez az, amiről a könyv szól. A tervezéstől a megvalósításig, a helyszín kiválasztásától az értékesítésig mindent érint

- írja Dezsény Zoltán, a 2014 óta Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság társalapítója a magyar kiadás előszavában.

A terényi gazdaság az ország legismertebb biointenzív szemléletben termelő biogazdasága, amely szoros kapcsolatot ápol támogató zöldségközösségével. Manapság 20-30 kertészet működik a biointenzív elvek alapján Magyarországon, jellemző az egy hektár alatti gazdaságméret, egy vagy több fűtetlen fóliasátorral, palántanevelővel és szabadföldi termesztéssel. A kertészeti módszerhez kapcsolódóan az értékesítés túlnyomórészt közvetlen eladás formájában, piaci vagy közösségi (CSA - Community Supported Agriculture) rendszerben működik. Ugyanakkor más, innovatív megoldások is léteznek. Itthon jó példa erre a Farm2Fork „ellátórendszer”.

Mi is Jean-Martin Fortier könyvére alapozva alakítottuk ki a közösségi mezőgazdaságunkat. Jelenleg kevesebb mint fél hektáron gazdálkodunk és hetente látjuk el a közösség tagjait jó minőségű terményekkel. A Magház Egyesület tagjaként, az agrobiodiverzitás támogatására és a régi fajtákkal kapcsolatos tudás megőrzésére is törekszünk, beépítve a fajtafenntartást a gazdálkodási modellünkbe. Nem használunk hibrid vetőmagokat, csak szabad elvirágzású fajtákat, valamint foglalkozunk tájfajtákkal is

- mondta el Szilágyi Krisztina, a gazdaság alapítója. 

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
kertészet, bio, gazdaság, kistermelő, zöldségtermesztés, zöldségtermelés, egészséges-életmód, kiskert, biotermelés, zöldségfogyasztás, kertészeti-ágazat,