Ázsiai boglárka

Az ázsiai boglárka egy Földközi-tenger keleti régiójában, Délnyugat-Ázsiában, Európában és Afrikában honos, kb. 45 centis növény. Egyszerű vagy elágazó szárú, lágyszárú évelő faj.

Az ázsiai boglárka jellemzői és ápolása Az ázsiai boglárka egy alacsony, közepes termetű, gumós évelő növény, amit Magyarországon egynyáriként nevelhetünk. A különösen szép virágokkal büszkélkedő növény eredeti élőhelye a mediterrán térség. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a növény minden része mérgező! Az ázsiai boglárka fő díszét piros, rózsaszín, sárga, narancssárga vagy fehér színárnyalatban játszó telt vagy szimpla virágai adják, amik tavasz közepén kezdenek nyílni. A virágok a szár végén nyílnak, a szárat pedig a petrezselyemre emlékeztető levelek borítják. Az ázsiai boglárka ültetési helyéül lehetőleg egy napos, világos helyet válasszunk, és tartsuk szem előtt, hogy a jó szerkezetű, jó vízáteresztő talajt részesíti előnyben. Jó, ha földje kicsit nedves mindig, ezért rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőnk tulajdonképpen nincs vele, így a virágzási idő is meghosszabbítható. Amennyiben lakásban szeretnénk tartani az ázsiai boglárkát, akkor hűvös helyre tegyük és amennyiben lehetséges, körülbelül 10-14 ℃ között legyen a hőmérséklet. Öntözzük gyakran, de ne túl sok vízzel.

Kültéren a fagyok elmúlta után, részben árnyékos helyen tároljuk, például a teraszon vagy az erkélyen. Kiültetéskor a gumók mindig hideg talajba kerüljenek, ezzel és a túlöntözés kerülésével kivédhetjük a gumók rothadását. Az ázsiai boglárka gumóját február végén, márciusban ültessük ki, azaz 1-2 héttel az utolsó fagyok előtt. Vagy februárban cserépbe ültetjük, amit déli vagy nyugati fekvésű ablakba állítunk, és áprilisban kiültethetjük, kora tavasszal fokozatosan szoktatva a kinti klímához.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!