Ilyen új sörök lephetik el a boltok polcait: te kipróbálnád őket?

Ilyen új sörök lephetik el a boltok polcait: te kipróbálnád őket?

A sörfőzés és sörfogyasztás az emberiség egyik igen ősi hobbija, amelyet időszámításunk előtt több ezer évvel kezdtünk, és amelyet folyamatosan tökéletesítünk. Ennek a folyamatnak képezik a részét azok az új kezdeményezések, amelyek a fenntartható, illetve az egészséges sörök elkészítését tűzték ki célul maguk elé. Az alapanyagok között pedig néhány igazán meglepő tétel is szerepel, amelyeket elsőre nem épp a sörrel hoznánk kapcsolatba - olvasható a VML.com oldalán.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A sör és a sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel, az ókortól napjainkig mindig volt legalább egy olyan civilizáció, népcsoport vagy nép, ami ismerte és fogyasztotta ezt az italt. Az első söröket jellemzően még különféle gabonákból és gyümölcsökből főzték és/vagy erjesztették, a komló csak jóval később, a kora középkortól került a sörbe, a híres 1516-os német sörtisztasági törvény pedig, amely meghatározta, milyen összetevőkből állhat a sör (komló, víz és árpamaláta), a legrégebbi, ma is élő élelmiszerminőségi előírás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sör sikere feltalálása óta töretlen, napjainkban számos nagy sörgyártó és számtalan kisebb-nagyobb kézműves főzde gondoskodik a fogyasztók igényeinek kielégítéséről. Nem véletlen, hogy ezek folyamatosan keresik az új ízeket és alapanyagokat, amelyekkel előrukkolhatnak a fogyasztók elcsábítása érdekében. A kutatás-fejlesztés hátterében számos ok állhat, az egyszerű költséghatékonyságtól kezdve, a fenntarthatóságon át, egészen az egyre erősebben jelentkező kényszerig, hiszen egyre több tanulmány foglalkozik vele, hogy a klímaváltozás hatásai a sörfőzést is elérték, és előfordulhat, hogy a jövő sörei nem lesznek olyan ízletesek, mint amilyeneket eddig megszoktunk.

Az utóbbi időszakban pedig felpörögni látszanak ezek az innovációs folyamatok, és sok gyártó olyan alapanyagokkal kezdett el kísérletezni, amelyeket elsőre nem feltétlenül a sörrel hoznánk összefüggésbe. De ezek közül melyek a legérdekesebbek? Mutatjuk!

Folyamatosan tör előre a rizs

Örökérvényű igazság, hogy amiből cukrot lehet előállítani, abból alkoholt is. Nincs ez másképp a rizzsel sem, a belőle készült bor, a szaké Európában is egyre ismertebb és elismertebb italnak számít. És a hírek szerint a rizssörök népszerűsége is növekvőben van, olyannyira, hogy lassan már fel is zárkóznak a hagyományos árpamalátákhoz. A tudósok és az italgyártók rájöttek, hogy az őrölt rizsből készült sörök javíthatják az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök ízprofilját, és teljesen új ízeket hozhatnak létre egzotikus sörváltozatokkal. Scott Lafontaine, az Arkansas-i Egyetem Mezőgazdasági Rendszer Osztályának élelmiszer-kémikusa és szerzője a rizst „innovációs eszköznek” nevezte, amely lehetővé teszi a sörgyárak számára, hogy olyan sört készítsenek, amely

könnyen fogyasztható (vagyis 5% alatti alkoholtartalmú), hatékony, és összhangban áll mind a hagyományokkal, mind a mai fogyasztók változó preferenciáival.

Egyre nagyobb figyelmet kap a quinoa is

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és egy harvardi diplomás kutatásai alapján kifejlesztett új sör forradalmasította a gluténmentes sörök piacát. A 4,4%-os alkoholtartalmú Meli teljes egészében quinoából készült, hozzáadott cukor nélkül. Ez volt az első ilyen típusú sör az Amerikai Egyesült Államokban, amely elsősorban az egészségtudatos fogyasztókat célozta meg, akik anélkül szeretnék élvezni a sör ízét, hogy bűntudatot éreznének a nehezebb, hagyományos sörök miatt. Az idén piacra dobott sör édes, esszenciális tápanyagokat tartalmaz, és egy pohárral a fogyasztók napi káliumszükségletének 7%-át fedezi.

A mai fogyasztók minden boltban egészségesebb, fenntarthatóbb termékeket keresnek, és a sör sem kivétel ez alól. Örömmel kínálunk egy alternatívát a egyre növekvő számú fogyasztónak, akik gluténmentes étrendet követnek, csökkentik a cukorbevitelüket, és olyan termékeket keresnek, amelyek kevésbé terhelik a bolygót

- mondta Samara Oster, a Meli alapítója.

Nehogy már gombából ne lehessen sört főzni!

A Collider adaptogén sör a gabonafélék helyett gombákkal táplálja az agyat. A gombaalapú sörök alkoholtartalma nagyon alacsony, 0,5%-os, helyette viszont „funkcionális gombákat és hangulatjavító növényi összetevőket használnak a relaxáció elősegítésére”, másnaposság nélkül. A 2024-ben piacra dobott Collider sörök gluténmentesek, alacsony kalóriatartalmúak, ízük pedig hasonló a hagyományos sörökéhez, így a kíváncsi sörrajongókat arra ösztönzik, hogy kipróbálják az ital új változatát. Tavaly év végén a Collider Brew Co. 720 ezer font (csaknem 330 millió forint) előzetes finanszírozást kapott, ami lendületet adott az adaptogén alkoholmentes sör növekedésének.

Hatalmas potenciál rejlik az ősi gabonafélékben is

A Bon Appétit gasztronómiai magazin szerint a közeljövőben egy hagyományos afrikai gabonafajta, a fonió forradalmasíthatja a sörgyártást. A fonió, egy ősi afrikai alapanyag, kevés vízzel is termeszthető, és számos más élelmiszeripari termék előállításához használható: tésztákhoz, gabonapelyhekhez, salátákhoz, sőt süteményekhez is. Pierre Thiam séf a Bon Appétitnak elmondta, hogy ez a sörgyártási alternatíva jobb a talaj számára, és „gazdasági lehetőségeket hozhat a közösségnek” a félszáraz Száhel-övezetben, ahol természetesen termesztik. Pierre Thiam séfnek a Brewing for Impact Initiative-vel való együttműködésének köszönhetően a fonióból főzött sörök a RahrBSG óriáscég révén idén megjelentek az észak-amerikai piacokon.

A regeneratív árpa lehet a jövő egyik legfontosabb alapanyaga

Ambíciózus célt tűzött ki maga elé a Carlsberg csoport is. A cégcsoport tagja, a Grobund volt az első, amely regeneratív árpából készített sört, és a legfrissebb hírek szerint az vállalták, hogy 2040-re 100%-ban regeneratív gabonafélék felhasználásával fogják készíteni a termékeiket. A sörgyártó óriáscég, amely idén indította el a terméket Dániában, a következő években globális terjeszkedést tervez. Ennek a környezetbarát gyakorlatnak, amelyet a Carlsberg regeneratív kezdeményezésének részeként indítottak el, az a célja, hogy csökkentse a kibocsátást, miközben hozzájárul a talaj egészségének javításához és a biológiai sokféleség növeléséhez - mondta Peter Haahr Nielsen ügyvezető igazgató. Mint fogalmazott,

mi, a Carlsbergnél, a regeneratív gabonával történő sörfőzésben látjuk a jövőt, és szeretnénk hozzájárulni a regeneratív mezőgazdaság fejlődéséhez. Nem csak Dániában, hanem világszerte.

A németek már az instant sörrel kísérleteznek

Mivel a sörgyártás széndioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja ki, a német Neuzelle sörfőzde ki akart dolgozni egy olyan módszert, amivel ezeket a költségeket le lehet csökkenteni. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondta a portálnak, hogy a céljuk az volt, hogy „a világ első fenntartható sörgyárává váljanak”. Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör, amire csak vizet kell önteni és elkeverni, akár az instant kávét. Bár Stefan Fichte szerint ezzel a termékkel „mindenkinek az otthona lehet a sörfőzdéje". Az azonban egyelőre még kérdéses, hogy mennyire lesznek a németek vevők a sörporra, a termék ugyanis egyszerre buborék- és alkoholmentes.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?