Meredek ötlettel álltak elő a németek: instant sörrel tarolnák le a piacot

Meredek ötlettel álltak elő a németek: instant sörrel tarolnák le a piacot

Szászi Zoltán
Az élelmiszergyártókon kívül más szektorok, mint például a sörgyárak, is keresik a fenntartható megoldásokat. Azonban az újító ötletek közül van, ami elsőre kifejezetten meredeknek tűnhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fenntartható élelmiszertermesztés központi téma a klímaváltozás miatt. Ezért a termelők, gyártók az agrárium és a feldolgozó szektorok területén is folyamatosan keresik az új, gazdaságosabb, zöldebb és kevesebb kibocsátással járó megoldásokat. A Euronews nemrég arról számolt be, hogy egy német sörgyár egészen eredeti ötlettel állt most elő ezen a téren: Kifejlesztették a porból készíthető instant sört.

A német instant sör

Mivel a sörgyártás széndioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja ki, a Neuzelle sörfőzde ki akart dolgozni egy olyan módszert, amivel ezeket a költségeket le lehet csökkenteni. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondta a portálnak, hogy a céljuk az volt, hogy „a világ első fenntartható sörgyárává váljanak.”

Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör, amire csak vizet kell önteni és elkeverni, akár az instant kávét. Bár Stefan Fichte szerint ezzel a termékkel „mindenkinek az otthona lehet a sörfőzdéje,” azért egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek a németek vevők a sörporra. A termék ugyanis buborékmentes és alkoholmentes. Persze a gyártó már dolgozik az alkoholos verzión is. Stefan Fichte elmondása szerint különösen Ázsiában és Afrikában számítanak felvevő piacra a terméküknek, ahova jobban meg is fogja érni szállítaniuk, miután elmondásuk szerint a sörpor 90 százalékkal kevesebb szállítási költséggel jár, mint a hagyományos sör.

A németeknél egyébként kérdéses lesz, hogy egyáltalán lehet-e sörként forgalmazni a terméket - Németországban ugyanis szigorú szabályai vannak a sör termékmegnevezésének, számol be a Euronews. A bajor sörfőzdék szövetségének elnöke, Benedikt Meier az instant sör ötlete kapcsán azt nyilatkozta, hogy ez egy érdekes újítás, de nem fog veszélyt, vagy egyáltalán kihívást jelenteni a hagyományos sörfőzdékre. Stefan Fritsche mindenesetre arra számít, hogy a világon bőven lesz felvelő piaca az instant sörnek, még a jelenlegi, alkoholmentes formában is, hiszen, ahogy mondja, több száz millió ember preferálja az alkoholmentes italokat, és szerinte az instant sör jól megfelel ezeknek az igényeknek.

Fürdővíz-sör?

Talán még meghökkentőbb első hallásra az a kaliforniai újítás, ami képes használtvizet sörré változtatni. Az Egyesült Államok területén egyik leginkább aszály sújtotta Kalifornia az utóbbi években nagyon takarékos kellett, hogy legyen az ivóvízzel. A Guardian számolt be róla idén májusban, hogy kísérleti céllal két cég, a víztisztítással foglalkozó Epic Cleantec és a Devil's Canyon Brewing Company sörfőzde Epic OneWater Brew néven egy olyan sört fejlesztett ki, ami háztartási szennyvíz tisztításával készült.

A vizet San Francisco egy negyvenemeletes lakóépületéből nyerték, ahol az Epic Cleantec korábban már felszerelt a lakások zuhanyfülkéiből, mosógépeiből és fürdőszobai csaptelepeiből összegyűjtött vizet tisztító berendezéseket. A két cég pedig a tisztított vizet sörfőzésbe irányította. A készítők szerint mindenki, aki találkozott a sörükkel, különösen „szkeptikus” volt a kóstolás kapcsán, ám mindenki meglepődött az eredményen. A zuhanyzósört mindenesetre nem bocsátják forgalomba, a termék inkább kísérleti jellegű volt, annak a bizonyítására, hogy a háztartásokból mennyi víz visszanyerhető és újrafelhasználható.

Magyar trendek

A fenntartható gyártási folyamat Magyarországon is központi kérdés. A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2021-es jelentése szerint itthon az iparág termékeinek több, mint 90 százaléka visszaváltható csomagolásban kerül forgalomba. Ez több, mint 6300 hektoliter sört jelent idehaza évente. A hazai sörgyártók közül például a Borsodi Sörgyár rendelkezik ambíciózus célokkal. Környezetvédelmi céljaik között szerepel, hogy csökkentsék a gyártásban felhasznált erőforrásokat. Például a 2019-es, 1 hektoliterre eső 5,011 hektoliter vízfelhasználást 2025-ig 4,04 hektoliterre akarják csökkenteni. Ezen kívül a 2019-es 7,32 kW/1 hl-ről 7,1 kW-ra próbálják csökkenteni a villamosenergia-felhasználást, és 72,09 MJ-ról 65,8 MJ-re a hőenergia-felhasználást hektoliter sörönként 2025-ig. A Dreher jelentése 2021-ből arról számol be, hogy a termelésben a vízfogyasztást a 2010-es 4,86 hl víz/1 hl sörről 2021-re 3,13 hl víz/1 hl sörre sikerült csökkenteni. A Pécsi Sörfőzde pedig 2020-ban jelentette be új, biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését. Ennek része a keletező melléktermékek felhasználása is.

Azonban más irányban is folynak a söripari melléktermékek felhasználásáról kísérletek idehaza, és egy 2021-es tanulmány szerint a sörtörköly felhasználása a sütőiparban például egészen komoly potenciállal bír. A Debreceni Egyetem kutatói a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott sós tallér elkészítésénél kísérleteztek a sörtörköllyel. Ez alapvetően inaktív maláta, ami növényi fehérjékből és rostokból áll, és a kutatás eredményei szerint az így készült tallérok kifejezetten pozitív hatásúak lehetnek a fogyasztók egészséges életmódjára, mivel magas az élelmirost-tartalmuk. Ez pedig segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?