Agrárközgadász reagált a MOSZ elképzelésére

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását. Erre a Világgazdaság Online-nak tett nyilatkozatában Raskó György agrárvállalkozó reagált.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szerinte ez az elképzelés súlyosan károsítaná a nemzetgazdaságot, mivel a földek túlzott szétaprózása növelné az életképtelen birtokok számát. Hozzátette, hogy ma hazánkban hatékony gazdaságok 40-50 hektáron valósulhatnak meg, de a felmérések alapján a minimális földterület 10 hektár. Erre abból következtet, hogy az ilyen nagyságú, vagy ennél nagyobb földterülettel rendelkező agrárvállalkozások száma tíz éve, változatlanul 51 ezer, mindemellett az ennél kisebb gazdaságok száma folyamatosan, és nagy ütemben csökkent az említett periódusban.

Az agrárközgazdász úgy véli, hogy a hazánkban klasszikusnak mondható szántóföldi növénytermesztés, nagyjából 20 esetleg 25 ezer családot képes eltartani, míg a kertészettel foglalkozó gazdálkodók közül 20-30 ezer képes ebből megélni. Megoldásnak azt javasolja Raskó György, hogy a már most is az agrár ágazatban dolgozó vállalkozások részére, olyan programot kellene indítani, mely állami hitelgaranciával teszi lehetővé ezek méretének növelését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?