SAJTÓKÖZLEMÉNY: Agrárkamara: tilos trágyázni a fagyott földeket!

agrarszektor.hu
Ugyan az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet szerint véget ért a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszak, de a rendelet értelmében trágyázni ezen területeken akkor sem szabad, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy összefüggő hótakaróval borított. Jelenleg az ország valamennyi területére igaz ez az állapot, ezért a tilalmi időszakot meghaladóan sem szabad megkezdeni a trágyázást! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara közleményében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fentieken túl a Magyar Agrárkamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a mostani hóviszonyok, a talaj fagyos és vízzel telített állapota miatt még annak sem szabad kijuttatnia hígtrágyát, akinek erre engedélye van, s ez nem csak a nitrát-érzékeny területekre, hanem az ország egész területére vonatkozik. 

Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a nitrátérzékeny területeken november 15. és február 15. között tartó trágyázási tilalmi időszakban és az előzőekben ismertetett talajállapotok mellett ideiglenes trágyakazal/depónia sem létesíthető a nitrátérzékeny területeken (43/2007. (VI.1.) FVM rendelet szerinti blokklista, bányatavak 300 méteres parti sávja és belterület a 27/2006 (II.7.) kormányrendelet szerint)

Mivel a trágyafelhasználást komoly hazai és az uniós előírások szabályozzák - s eleme a kölcsönös megfeleltetés követelményeinek is -, azok betartása fontos, ráadásul a hibázókat akár szankciókkal is sújthatják. A Magyar Agrárkamara ezért javasolja a gazdálkodóknak, hogy tekintsék át, mely területeik tartoznak a 43/2007 FVM rendelet szerinti MePAR blokklistába. Ezt a MePAR felületen, a www.mepar.hu oldalon vagy a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadó hálózata segítségével tudják megtenni - emlékeztet a Magyar Agrárkamara.


Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?