Vagyoni típusú adót vetnének ki a termőföldre

agrarszektor.hu
A legújabb elképzelések szerint vagyoni típusú adót vetnének ki a termőföldre is, ráadásul a birtok eladásakor még a 27 százalékos áfát is ki kellene fizetni - írja a hétfői Népszava.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Akik a tervezetet kiötlötték, szemmel láthatóan nem számoltak azzal, hogy az átlagosan alacsony hatékonyságú magyar mezőgazdaság versenyképességét egy ilyen új adónem bevezetése még tovább gyengítené - mondta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági nagytermelő.

"Általános földadót természetesen be lehetne vezetni, de akkor tényleg érdekes helyzet alakulhatna ki, ahogy az állam önmagát is megadóztatná" - mondta az agrárszakember a lapnak.

Raskó György úgy vélekedett, ha a birtok nagysága alapján működne a progresszív adózás, azt könnyen kijátszhatnák az érintettek, de akár valóságosan is tovább töredezne a hazai birtokrendszer.

A földadó Raskó szerint lejjebb nyomná a végre emelkedő termőföldárakat. "Jelenleg a termőföld hozadéka az országos átlagot figyelembe véve évente alig 4-5 százalék, miközben jelentős kockázattal is számolni kell" - mondta, hozzátéve: bármilyen banki lekötés is hoz legalább ennyi hozamot.

Ma még a földtulajdonos mondhatja, ha kevés is a birtok hozadéka, az emelkedő földárak mellett a termőföld eladásával mégiscsak nyereséghez juthat. Ám ha a földalapú támogatás is csökken majd, és marad az alacsony hozam, ráadásul még 27 százalékos áfát is kell fizetni az adásvétel után, az a földárak csökkenését idézheti elő - mondta a Népszavának az agrárszakember.

 

forrás: MTI/Népszava/Hvg.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?