Újra egyeztetne a szaktárcával a földtörvény tervezetéről a Tej Terméktanács

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács arra kéri a vidékfejlesztési tárcát, hogy újra egyeztessen a készülő földtörvényről a szakmaközi szervezettel, mivel a terméktanács aggályosnak tartja a törvénytervezet jelenleg ismert változatát.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénytervezetről a szakmaközi szervezet elnöksége legutóbbi - múlt heti - ülésén fogalmazta meg véleményét. A testület megállapította: a törvénytervezet jelenlegi formájában tovább fokozza a piaci árváltozás miatt, a támogatási rendszer és a 2015-ös tejkvóta-kivezetés kapcsán egyébként is már meglévő ágazati bizonytalanságot.

Az elnökség leszögezi: nincs alternatívája az üzemi takarmánytermő területen megtermelt tömeg- és szálastakarmányok előállításának. Ezért a szakmaközi szervezet vezetősége fontosnak tartja, hogy olyan új földtörvény kerüljön elfogadásra, amely a jelenleg működő tejtermelő gazdaságok takarmányszükségletének kielégítését nem korlátozza. Az elnökség a törvénytervezet várható hatását a gyengébb tőkeellátottságú kis- és közepes tejtermelők, illetve a magángazdaságok esetében szintén kedvezőtlennek tartja, mivel az a meglévő termelési kapacitások leépülésével járhat, ami a szervezet feltételezése szerint nem célja a döntéshozónak.

A Tej Terméktanács a bizonytalanság megszüntetése érdekében javasolja, hogy az Országgyűlés a most ismert törvénytervezet olyan módosított változatát fogadja el, amely igazodik az ágazathoz. A szakmaközi szervezet javasolja továbbá, hogy a birtokmaximum-számításnál ne vegyék figyelembe az állattenyésztési céllal takarmánytermő területként hasznosított területet. A birtokmaximumot pedig az egy életviteli és gazdasági közösséget alkotó egyenes ági rokonok viszonylatában határozzák meg. Emellett a terméktanácsnál fontosnak tartják, hogy a törvényjavaslat a tejtermelő magángazdaságok és a pályakezdő fiatal gazdálkodók fejlődését lehetővé tevő előírásokat tartalmazzon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01